Új pályázat indul az élelmiszeripar technológiai beszállítói számára
Fotó: Shutterstock

20 millió embert is képes lenne eltartani  magyar mezőgazdaság, csakhogy...

Mintegy nyolc milliárd forint keretösszegű pályázati forrás nyílik meg az élelmiszeripar technológiai beszállítói számára. A pályázatokat benyújtani március 11-e és 31-e között lehet. Mutatjuk a részleteket.


Újabb pályázatot jelentettek be

A hamarosan induló tender az ország teljes területére szól. A támogatás minimum összege 20 millió forint, maximuma pedig 3 milliárd forint lehet, de nem érheti el a teljes fejlesztés értékének a 35, bizonyos esetekben az 50 százalékát – írja a kormány.hu.

Az említett pályázattal egyebek mellett automatizált gyártósorokat, gépeket, klímabarát és költséghatékony öntözési és gyomirtási eszközöket, valamint egyéb technológiákat szállító vállalkozások juthatnak vissza nem térítendő támogatáshoz az Élelmiszeripari technológiai beszállító-fejlesztési programban.

A kormány előrejelzése szerint 2030-ra várhatóan 50 százalékkal több energiára, 40 százalékkal több vízre és 35 százalékkal több élelmiszerre lesz szükség globálisan (ez az élelmiszerárak emelkedésében is meglátszódik majd), ezért fontos a hazai vállalkozások folyamatos fejlesztése. Ezt a célt szolgálja a mostani pályázat is.

A hazai lakosság dupláját lehet képes ellátni a magyar agrárium

A pályázat bejelentésénél jelen volt Nagy István agrárminiszter is, aki elmondta: fontos lenne, hogy az ország élelmiszer-exportőrré váljon, hiszen a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar nagyjából 20 millió ember ellátására képes. Ehhez azonban nem elégséges a hazai technológia jelenlegi színvonala.

A tárcavezető szerint a precíziós gazdaság kialakítása lenne a cél idehaza. Ehhez a korábbiakon túl további 1400 milliárd forint támogatást tudnak biztosítani a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára.

Más pályázatok is indulnak

A közelmúltban több új mezőgazdasági pályázati lehetőségről is beszámolt a Hasznon.hu. Amennyiben továbbra is érdekel a téma, ajánljuk figyelmedbe ezt, ezt és ezt a cikkünket az aktuális tenderekkel kapcsolatban.

Ne hagyd ki!