Nyugalom, az NHP után is lesz elegendő forrás a vállalkozások újraindítására
Fotó:123RF

Az NHP után is lesz  forrás a vállalkozások újraindítására, mutatjuk

A jegybank Növekedési Hitelprogramjának (NHP) kivezetése miatti kockázatok kezelésére megfelelő eszköz a KAVOSZ Zrt. által koordinált Széchenyi-kártya újraindítási program, amelyek hiteltermékei 2021. július 1-jén indulnak, írja a vg.hu-n megjelent cikkében Nagy Márton, a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója.


A csomagban a vállalatok számára 100 millió forintig, kétéves futamidővel, legfeljebb 0,1 százalékos fix kamattal elérhető lesz folyószámlahitel, likviditási hitel 250 millió forintig, hároméves futamidővel, legfeljebb 0,2 százalékos fix kamattal, valamint beruházási hitel 1 milliárd forintig, tízéves futamidővel, legfeljebb 0,5 százalékos fix kamattal.

A termékpalettát ezenfelül lízingkonstrukció, az uniós pályázatokhoz szükséges önerőhitel, valamint turisztikai kártya is gazdagítja. Az új konstrukciókhoz a kormány jelentős kamattámogatást nyújt annak érdekében, hogy a gazdaság újraindításának időszakában a Széchenyi-hitel-kamatok 0,5 százaléknál alacsonyabbak legyenek.

A célok

A kormány célja, hogy a gazdaság újraindítása során a következő 1,5 évben annyi vállalkozást érjen el, amennyit az elmúlt 30 évben 15 évenként. Ehhez összesen 587 milliárd forint értékben hirdetünk pályázatokat, és az önrész előteremtése valamint a fejlesztések megvalósulása érdekében megújulnak a Széchenyi Kártya program államilag támogatott, rendkívül kedvező kamatozású hiteltermékei is. A programban gyakorlatilag felső korlát nélkül áll rendelkezésre forrás, és az igény becslések szerint akár 2000 milliárd forint is lehet

– mondta el György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

Az eszközök

A vállalati hitelállomány 9,4 százalékos ütemben növekedett 2020-ban, a kkv-hitelek esetében azonban jóval magasabb, 13,2 százalékos dinamikát láthattunk. Nemzetközi összehasonlításban a magyar hiteldinamika továbbra is kiemelkedő. A koronavírus európai megjelenése óta a magyar vállalati hitelállomány csaknem 10 százalékkal nőtt, ami meghaladja az EU átlagát.

A Széchenyi-kártya újraindítási program hiteltermékei hozzájárulhatnak a magas hiteldinamika fenntartásához, vagyis biztosíthatják a kkv-szektor megfelelő forrásellátottságát. Különösen fontos, hogy a hosszú lejáratú, fix beruházási hitelek piacán is elkerülhető lesz a hitellehetőségek beszűkülése, a magas finanszírozási igényű, beruházni akaró vállalatok alacsony költségű, fix kamatozású forrásokhoz juthatnak, olvasható a vg.hu-n.

Ne hagyd ki!