A felső kategóriás ingatlanokra továbbra is nagy a kereslet a fővárosban, a járvány sem törte le az árakat. Csak a vevőkör változott.


Az 5 százalékra csökkentett lakásáfa is kedvez az ősszel piacra vitt projektnek, ahol az 1,7–2,6 milliós induló négyzetméterárakat olyannyira nem sokallják a vevők, hogy a lakások több mint felét már el is adták, és a kivitelezés is hamarosan elkezdődik. Erről beszélt a Világgazdaságnak a Fine & Country Hungary ingatlanközvetítő cég értékesítési vezetője, Kacsmarik Ágnes.

A négyzetméterenként hárommillió forintos határt tavaly lépte át a piac, amiben döntő szerepe volt az egykori SZOT-szálló helyén épült Elysium társasház sikerének. A másik ok a kínálat szűkössége, csúcskategóriás luxuslakásból kevés van Budapesten. Buda népszerűbb, a pesti oldalon a történelmi Belváros a legértékesebb övezet. A budai luxuslakáspiacon az elmúlt években átalakult a vevőkör: a magyarok fokozatosan váltották le, illetve szorították ki a külföldi befektetőket.

Kik vesznek 3 milliós négyzetméteráron lakást?

A megerősödött hazai vállalkozói réteg meg tudja fizetni és meg is fizeti az értékőrző, bármikor kiadható, felső kategóriás ingatlanokat, mert ezeket remek befektetésnek tartja. A minőség és a korszerűség olyannyira fontos szempont, hogy a befektetési céllal vásárló magyar vevők folyamatosan forgatják az állományukat, amelybe minél újabb és modernebb, különleges adottságú ingatlanokat igyekeznek bevonni. Bérlet céljára is egyre nagyobb arányban – ma már 60-70 százalékban – magyarok keresnek luxuslakást. A keresletet az is erősíti, hogy a nemzetközi cégek felső vezetőit is egyre inkább a magyarok közül választják ki – olvasható a Világgazdaság cikkében. (Képünk illusztráció)


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Kiakaszt a benzinár? Mutatjuk, ki mennyit szed le belőle

Nem szeretjük, de ez is bekövetkezett, itt van az 500 forintos benzin a kutakon. Jó, ha tudod, amikor fizetsz a benzinkútnál, a pénzed körülbelül fele az államkasszába vándorol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

A magyarok is tanulhatnak a lengyel nemzeti boltlánc bukásából

Lekerült a céges logó Lengyelország 30 éves nemzeti áruházlánca, a Piotr i Pawel utolsó boltjának bejáratáról is, miután a cég elvérzett a külföldi multikkal folytatott versenyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Vágás olasz módra, elhagyta Magyarországot a megvádolt húsmilliárdos

A több milliárdos költségvetési csalással vádolt Piero Pini, a kiskunfélegyházi Hungary-Meat Kft. tulajdonosa és fia, Marcello elhagyta Magyarországot, első útjuk állítólag Spanyolországba vezetett. Ez fordulat a 2019 márciusa óta húzódó ügyben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!