Piros-fehér rajz egy nőről, aki káromkodással épp elrontja az állásinterjúját

Minden pillanat, minden mozzanat, és főleg minden szó meghatározó lehet egy állásinterjún. Van azonban egy igen gyakori baki, amit, ha te is elkövetsz, szinte biztos, hogy búcsút inthetsz az áhított pozíciónak.#$@! %

Az Amazon vezető toborzója, DJ Cabeen (menő név) hívta fel a figyelmet a hibára, amely miatt az elmúlt tíz évben olyan sok jelentkezőt utasított vissza, hogy megszámolni is nehéz lenne. Olyasmiről van szó, ami szerves részét képezi a mindennapi életünknek, fiatalnak és idősnek egyaránt. A magyar társadalomra kifejezetten jellemző, kommunikációnk egyfajta kötőelemeként működik. Kitaláltátok? A káromkodásról van szó.

Észre sem veszed…

DJ Cabeen elmondta, lehet, hogy a jelentkező nagyon megnyerő és szakmailag is topon van, de egy szitokszó vagy egy kulturálatlan kifejezés teljesen le tudja rombolni a róla kialakított képet. Hozzátette, hogy nemcsak az iskolából szabadult junior, fiatal álláskeresők, hanem a tapasztalt, idősebb jelentkezők is meglepően sokszor használnak oda nem illő szavakat. Sokszor észre sem veszik magukat. DJ Cabeen szerint a csúnya beszéd egyáltalán nem megnyerő, az interjúalany pedig teljesen szakszerűtlennek, amatőrnek, komolytalannak fog tűnni.

Mit gondolsz az irányelveinkről? Ö, izé…

DJ Cabeen egy másik fontos hibát is megnevezett. Ahogy fogalmazott, rengetegen felkészületlenül érkeznek az interjúkra. És itt most nem a szakmai tudásra gondol, hanem a céggel, illetve a leendő csapattal, pozícióval kapcsolatos, teljesen általános ismeretekre. Mindenkinek azt javasolja, hogy legalább minimálisan nézzen utána a vállalatnak, ahova jelentkezik. Milyen vezetői elveket fogalmazott meg a cég? Mi a vízió és a misszió? Ezek az információk a legtöbb valamire való cég honlapján elérhetők, és igazából15-30 perces utánaolvasást igényelnek. A jelentkezők többsége olyan szinten felkészületlen ezen a téren, hogy az általános információk ismeretével biztosan ki fogsz tűnni a többi jelentkező közül.

DJ Cabeen azt is hozzátette, hogy szinte nyert ügyed van, ha sikerül valami közös pontot találnod az interjúztatóddal a beszélgetésetek során. Ez lehet egy közös hobbi, de igazából bármi más is. A toborzók ugyanúgy izgulnak az interjúk előtt. Hidd el, mély nyomot fogsz bennük hagyni, ha sikerül összehozni egy kötetlen, laza, megnyerő interjút.

Mindenképpen be akarsz húzni egy állásinterjút? Kattints IDE és IDE!

Ne hagyd ki!