Rengeteg újítással érkezik az Apple, sokan nem örülnek

Sok az újítás az Apple háza táján, aminek nem mindenki örül

Az Apple éves fejlesztői konferenciáját idén is virtuálisan tartották meg. Számos olyan újdonság látott napvilágot, melyek teljesen átalakíthatják az Egyesült Államok legértékesebb vállalatának működését – írja a Reuters.Rengeteg kritika érte az Apple-t az elmúlt időszakban. Sokan monopóliumellenes vizsgálatokat kértek a vállalat ellen, mondván, túl nagy befolyást gyakorol az üzletágra, ezen belül is főleg a saját applikációs piacterére. Rengetegen kritizálták a céget az eladások után levont 15-30 százalékos jutalékok miatt is. Egyebek között az Epic Games-el is pereskedik a vállalat,az eljárásba a Microsoft-hoz hasonló óriások is bekapcsolódtak. A cég az új fejlesztésekkel a felhasználói élmény javítása mellett a biztonságot is növelné, így megszabadulva a vádaktól. Nézzük a legfontosabb újításokat!

Fő a biztonság

Az Apple óriási hangsúlyt fektetett a felhasználói adatok védelmének növelésére. A vásárlóknak a jövőben lehetőségük nyílik arra, hogy "párosítsák" a személyes irataikat, így például a személyi igazolványukat vagy a bankkártyájukat az Apple készülékekkel. Az így kinyert adatokat a cég a felhasználók digitális pénztárcájában titkosítja. Ennek köszönhetően biztonságosabbá válik a fizetés, illetve például a reptéri becsekkolásoknál is helyettesíthetők lesznek a fizikai iratok. Ez a szolgáltatás egyelőre csak az Egyesült Államokban lesz elérhető.

A Mail Privacy Protection azt eredményezi, hogy az e-mailes adathalászok ezentúl semmilyen fontos információt sem tudnak kicsalni a vásárlóktól. Értjük ez alatt a felhasználók tartózkodási helyét, IP címét, vagy éppen azt, hogy mikor nyitják meg a leveleiket. Ezzel szűrhetők lesznek a kéretlen levelek, illetve el lehet rejteni a levélküldő kilétét is. Az iCloud e mellett olyan szolgáltatással bővült, amely elrejti a felhasználó böngészési szokásait még az Apple elől is.

Az iOS legújabb verziója egy jelentést is tartalmazni fog, amely pontos képet adhat arról, éppen ki akar hozzáférni az adatainkhoz. Ez nagyjából úgy néz ki, hogy a készülék leköveti, mely egységekből akar információt kinyerni az applikáció, illetve feltérképezi, mely oldalakkal áll kapcsolatban. Így kiszűrhető, ki és mit akar rólunk megtudni.

Van még tovább

Egy webes alkalmazásnak köszönhetően a FaceTime elérhető lesz az Androidos és a Windows10-es operációs rendszereken is. E mellett csoportos hívásokat is időzíthetnek a vásárlók. Ezzel a lépéssel egyértelműen a Zoom-ot és Teams-et szeretné beérni a vállalat.

A vásárlók idejét szem előtt tartva a Messages, az Apple chat funkciója is megújul. Az app fejlesztése az átláthatóság szellemében készült. Rendezettebbek lesznek a velünk megosztott zenék, videók és fotók is. Emellett az értesítések is új köntöst kapnak. Ha már az értesítéseknél járunk, az új operációs rendszer képes lesz felismerni, hogy melyik applikációkat használjuk rendszeresen, illetve azt is, hogy melyek köthetők a munkavégzésünkhöz. Így egy fontossági sorrendet is kialakít a készülék, illetve letilthatjuk azokat az értesítéseket, amelyek csak zavarnának a munkában.

A fejlesztőknek lehetőségük nyílik arra is, hogy élő eseményeket rendezzenek az applikációkon belül. Így például egy játékfejlesztő valós idejű bajnokságokat rendezhet az AppStore segítségével.

E mellett mesterséges intelligencia segítségével a készülékek képesek lesznek felismerni a különböző képeken látható szimbólumokat és szövegeket.

Sok a kritika

Az Epic Games mellett számos applikáció-fejlesztő is kritizálta az Apple-t a magas jutalékok és a szabályozások miatt. Az Apple szerint viszont az AppStore esetében alkalmazott üzletpolitika pozitívan hat a mobil szoftverek piacára, és egy olyan, fizetős applikációkból álló környezetet teremt, amelyben maximálisan megbíznak a felhasználók.

A vállalat stratégiai igazgatója, Ben Bajarin hozzátette, a fejlesztők 90 százaléka nem tervezi, hogy elpártol az Apple-től, de ettől függetlenül sokan azt követelik, hogy a cég csökkentse 10 százalékra a jutalékát. Illetve azt is szeretnék elérni, hogy átláthatóbb legyen az AppStore rendszere, ugyanis jelenleg sokszor indoklás nélkül utasítják el a beküldött fejlesztéseket.

Ne hagyd ki!