Unikornis-rekord: 21 hónap alatt 1 milliárd dollár a semmiből

Unikornisnak nevezik azokat a startupokat, amelyek értéke eléri az egymilliárd dollárt

unsplash.com

Unikornis-rekord: 21 hónap alatt 1 milliárd dollár a semmiből

Unikornisok márpedig vannak. A startup szektorban nevezik így azokat a cégeket, amelyek elérik az egymilliárd dolláros értéket.


A fintech szektorban (a fintech a banki-biztosítói, főként informatikai, frissen fejlesztett technológiák összefoglaló neve) eddig 70 startup érdemelte ki az unikornis-státuszt a sifted.eu összefoglalója szerint. Ebben az ágazatban átlagosan hét év kell ahhoz, hogy a sikeres cégek elérjék az egymilliárd dolláros értéket, de a rekordereknek ennél jóval kevesebb idő is elég volt ahhoz, hogy áttörjék ezt a bűvös határt.

A leggyorsabban fejlődő fintech startupok 10-es listáján 6 amerikai, 2 kínai, 1 ausztrál, és egyetlen európaiként 1 német cég szerepel. Az első négy hely az amerikaiaké, ami azt jelzi, hogy Európának van mit behoznia a startupok tőkevonzó képességének erősítésében.

21 hónap a rekord

A listát a Brex nevű, 2017-ben elindított amerikai fintech startup vezeti. A 22 éves alapítók cége 21 hónap alatt érte el az egymilliárd dolláros értéket. A 10. helyen álló, szintén amerikai SoFi-nak ehhez 42 hónapra volt szüksége.

Az unikornis kifejezést Aileen Lee befektető alkalmazta először, még 2013-ban. A szó arra utal, hogy a milliárd dolláros érték a startupoknál ritka, mint az unikornis (amiről tudjuk, hogy nem is létezik). Ezek szerint tévedtünk?


Ne hagyd ki!