A kockázati tőkések irdatlan összegeket pumpálnak azokba a cégekbe, melyek élelmiszerek kiszállítására szakosodnak. Sokan próbálnak újítani, erős a piaci verseny, viszont rengeteg lehetőség is van a piacon. Most épp a berlini Gorillas kapott 245 millió eurós befektetést.


​Szupergyors kiszállítás

Alig 9 hónapja indult útjára a Gorillas, máris 1 milliárd dollárra taksálják az értékét. Titkuk, hogy akár 10 perc alatt a megrendelő ajtajához szállítják a kívánt élelmiszereket. Több üzletük van szétszórva a városokban, ahonnan a futárok villámgyorsan összegyűjthetik a termékeket, és már indulhatnak is. Jelenleg közel 12 városban tevékenykednek 40 üzlettel és ezernél is több alkalmazottal.

​Reformerek

Kağan Sümer, a Gorillas alapító-vezérigazgatója elmondta a Sifted.eu-nak, hogy a céljuk az élelmiszer-kiskereskedelmi piac megreformálása. Véleménye szerint a jelenlegi nagy szereplők lassan és rosszul alkalmazkodnak a technológiai újításokhoz, ellenben ők leegyszerűsítették az élelmiszerboltok folyamatait. Könnyedén és gyorsan biztosítanak hozzáférést a friss és egészséges élelmiszerekhez, mindezt kiskereskedelmi áron.

​Sosem késő!

A fenti példa nem egyedi. Őrült verseny folyik a kockázati tőkések köreiben a gyors élelmiszerkiszállításra szakosodott cégekért. Az idei első negyedévben már 262 millió euró került befektetésre az erre specializálódott startupok között. Yacine Ghalim, aki maga is befektető az egyik cégnél (Weezy) még soha nem látott ekkora őrületet a befektetők köreiben. Emiatt igen egyszerű a futárcégeknek forrásokhoz jutni, ami a verseny élesedésével jár. Olyan ez, mint egy földrablós játék, hiszen sok városban valószínűleg lesz 2-3 konkurens cég, akikkel meg kell küzdeni majd a vásárlókért. Érdemes tehát minél előbb beszállni a játékba.

​Mi a titok?

A Gorillas első körben 36 millió eurót kapott, viszont annyira beindultak, hogy a második körben a befektetők már 245 millió eurót pumpáltak a cégbe. A kapott tőkét terjeszkedésre használják: 10 ország 50 városában szeretnének megjelenni a lehető leghamarabb. Emellett 1 millió dollárt az alkalmazottak között osztanak szét. Christian Meerman befektető szerint a siker titka a gyorsaság, a vásárlói elégedettség, illetve az új boltok és szolgáltatások terjeszkedése.


The Conversation

Friss

Szeptemberben kidobják a sugar daddy-ket a Google Play-ről

A Google Play szakemberei megvizsgálták a vállalat érzékeny tartalmakra vonatkozó irányelveit, és úgy döntöttek, ideje változtatni a szabályokon. Szeptembertől egyetlen sugar daddy app sem kerülhet be az androidos piactér kínálatába.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Potom pénzért árverezik el Diana hercegnő esküvői tortaszeletét

A Dominic Winter aukciós ház gondoskodott róla, hogy Diana hercegnő és Károly herceg menyegzőjéről az esemény után 40 évvel is beszéljenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ez a 16 éves srác összehozott egy 2 millió dolláros üzletet

A tavalyi év egyértelmű nyertesei a kiskereskedelmi online vállalatok voltak, illetve a 16 éves New Jersey-i Max Hayden.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!