Összesen 907 befektetési projektnek köszönhetően 4,1 milliárd eurót ruháztak be külföldi cégek Magyarországon, amivel csaknem 13 ezer munkahelyet teremtenek.


Dől a pénz

A 97 kiemelt működőtőke beruházás mellett két COVID-specifikus, 810 vállalatot érintő támogatási programot is bonyolított 2020-ban Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) – derül ki a Világgazdaság cikkéből. Az üzleti szolgáltató központok, az infokommunikációs beruházások és a kutatás-fejlesztési befektetések 25 projekttel és több mint háromezer új munkahellyel soha nem tapasztalt nagy arányban szerepeltek a tavalyi eredmények között.

​Elektromobilitás, elektronika, élelmiszeripar

A 97 kiemelt működőtőke-beruházás összesen 19 ágazatot érint. Folytatódott az elektronikai szektor és az elektromobilitás térnyerése, különösen az elektromos járművekhez használt akkumulátorokhoz szükséges alkatrészek gyártói indítottak jelentős fejlesztéseket. Az elektronikai ágazatba 808 millió euró befektetés érkezett 22 projekttel, amelyek több mint háromezer új munkahelyet teremtenek. Az élelmiszeriparban regisztrálták a harmadik legtöbb beruházást tavaly, az összes befektetés volumenében, illetve a projektek számában egyaránt 10 százalékot képviselt a szektor.

​Ázsia, Németország, USA

Négy ázsiai ország, Kína, India, Dél-Korea és Japán felelt a tavalyi befektetési volumen közel feléért, egyúttal az új munkahelyek bő harmada is ezekhez az országokhoz volt köthető. A német befektetők valósítják meg a legtöbb beruházást. 20 projekt keretében összesen 438 millió eurót fektetnek be és csaknem 1500 munkahelyet teremtenek. Az amerikai projektek hozzák létre a legtöbb munkahelyet, majdnem 2500-at. Jelenleg körülbelül 80 kiemelt, döntés előtti projektet kezel a HIPA, amelyek összesen több mint 13 milliárd euró beruházási volument és 32 ezer új munkahelyet képviselnek. Várhatóan továbbra is domináns szerepük lesz a távol-keleti beruházásoknak.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

A karrier 6 szintje, mérd be, hol tartasz most

Ahány ember, annyi pályív. Ideális esetben az idő múlásával mindenki nagyobb feladatokat és több felelősséget vállal magára, folyamatosan fejlődik, lépked felfelé a ranglétrán. Gary Burnison üzleti tanácsadó 6 szintet határozott meg a karrierépítésben.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hasznos a Facebook új „minitévéje”, de tévézésre alkalmatlan

A Facebook 2018-ban dobta piacra első igazi, saját gyártású okoseszközét, a Portal-t. A videóhívásokra fejlesztett készülék bevált, a vállalat most egyből két új masinát mutatott be.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

A cégóriás autókat és rengeteg pénzt adott a beoltott dolgozóinak

Az Amazon egyelőre nem követeli meg a dolgozóitól, hogy oltassák be magukat, de minden követ megmozgat, hogy minél több alkalmazottja felvegye a koronavírus elleni vakcinát. Ennek érdekében nagyszabású „ösztönzőprogramot" indított.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!