Euróbankjegyek ömlenek egy vászonzsákból

Összesen 907 befektetési projektnek köszönhetően 4,1 milliárd eurót ruháztak be külföldi cégek Magyarországon, amivel csaknem 13 ezer munkahelyet teremtenek.


Dől a pénz

A 97 kiemelt működőtőke beruházás mellett két COVID-specifikus, 810 vállalatot érintő támogatási programot is bonyolított 2020-ban Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) – derül ki a Világgazdaság cikkéből. Az üzleti szolgáltató központok, az infokommunikációs beruházások és a kutatás-fejlesztési befektetések 25 projekttel és több mint háromezer új munkahellyel soha nem tapasztalt nagy arányban szerepeltek a tavalyi eredmények között.

​Elektromobilitás, elektronika, élelmiszeripar

A 97 kiemelt működőtőke-beruházás összesen 19 ágazatot érint. Folytatódott az elektronikai szektor és az elektromobilitás térnyerése, különösen az elektromos járművekhez használt akkumulátorokhoz szükséges alkatrészek gyártói indítottak jelentős fejlesztéseket. Az elektronikai ágazatba 808 millió euró befektetés érkezett 22 projekttel, amelyek több mint háromezer új munkahelyet teremtenek. Az élelmiszeriparban regisztrálták a harmadik legtöbb beruházást tavaly, az összes befektetés volumenében, illetve a projektek számában egyaránt 10 százalékot képviselt a szektor.

​Ázsia, Németország, USA

Négy ázsiai ország, Kína, India, Dél-Korea és Japán felelt a tavalyi befektetési volumen közel feléért, egyúttal az új munkahelyek bő harmada is ezekhez az országokhoz volt köthető. A német befektetők valósítják meg a legtöbb beruházást. 20 projekt keretében összesen 438 millió eurót fektetnek be és csaknem 1500 munkahelyet teremtenek. Az amerikai projektek hozzák létre a legtöbb munkahelyet, majdnem 2500-at. Jelenleg körülbelül 80 kiemelt, döntés előtti projektet kezel a HIPA, amelyek összesen több mint 13 milliárd euró beruházási volument és 32 ezer új munkahelyet képviselnek. Várhatóan továbbra is domináns szerepük lesz a távol-keleti beruházásoknak.


Ne hagyd ki!