Az origami szárnyalása az üzleti életben

Egyre nagyobb teret hódít az ősi japán művészeti ág a startupok világában.


Gondoltátok volna, hogy az origami egyebek között az űripart is befolyásolta? Koryo Miura, japán tudós és lelkes origami-rajongó tervei alapján alkották meg a Space Flyer Unit nevezetű, 1995-ben fellőtt műholdat, amely összecsomagolva indult, de a világűrbe érve szét tudta hajtogatni magát, hogy megkezdje küldetését.

De említhetnénk az orvoslást is. 2003-ban az Oxfordi Egyetem egyik japán csapata kifejlesztett egy olyan összecsukható szív-sztentet (hálós szerkezetű, csőszerű eszköz, amelyek azért helyeznek el az érben, hogy nyitva tartsa azt), amelyet a waterbomb base nevezetű origami-technikára alapoztak.

Nemrégiben pedig a Brigham Young Egyetem professzora, Larry Howell kérte fel Robert Lang origami művészt, hogy segítsen neki kifejleszteni egy összehajtható kevlár pajzsot, amely szétnyitása esetén 3 embert is meg tud védeni a lövedékektől.

Az origami a startupok világában 

Manapság tucatnyi startup építi be a tervezési folyamataiba az origami nyújtotta lehetőségeket, ezáltal létrehozva hatékonyabb és fenntarthatóbb termékeket. Ryan Yasin is egyike azoknak az üzletembereknek, akik vállalatuk stratégiáját ötvözni próbálják az origami művészetével. Yasin korábban légiközlekedési mérnökként dolgozott, valamint műhold paneleket tanulmányozott, amelyek szűk helyekre fértek be, majd önállóan szétnyíltak az űrbe történő kilövésük után.

Később a divat világa iránt kezdett érdeklődni, megalapította a Petit Pli nevezetű cégét, amely főleg gyermekruházattal foglalkozott. A cég érdekessége, hogy ezek a gyermekruházati darabok több olyan elemet tartalmaznak, melyek széthajtogatásával más ruhaméretet érhetünk el. Így próbálja kiküszöbölni azt, hogy a gyerekek gyorsan kinövik a ruháikat. A cégvezető elmondta, hogy az általa tervezett ruhadarabok akár 7 méretet is magukban hordoznak. Mindezek mellett fenntarthatóság szempontjából is érdekes a megoldása, hiszen újrahasznosított PET-palackokból készíti ruháit.

Összehajtható szoba

Egy másik ambiciózus kezdeményezés egy német csapat fejéből pattant ki. Gerald Dissen és Lionel Palm alapította a Room in a Box nevű céget, amely összehajtható kartonból készít bútorokat. A cég 3 éve indult, amikor a két alapító az egyetemről kilépve elkezdte megvalósítani terveit. Elmondásuk szerint a legnagyobb előnye a terméküknek az, hogy nagyon könnyű szállítani, hiszen a kartonból készült bútoraik jóval könnyebbek, mint a hagyományos darabok. Németországban már léteznek olyan, karton-feldolgozásra szakosodott cégek amelyekhez elég egy tervet benyújtaniuk, és az alapján az üzem legyártja számukra a kívánt terméket, sőt ki is szállítja a vásárlónak. További előny, hogy a gyártáskor nincs hulladék.

Minden összehajtható

Gyakorlatilag az egész házat berendezhetjük origami alapú dizájn-elemekkel. A belgiumi Thomas Hick például egy olyan lámpát hozott létre, melyet megfelelő módon kilyukasztott fémlemezből hajtogatnak össze.

A londoni Foldability is kísérletezik az összehajtható lámpákkal. A Leah medál nevezetű modelljük 115 darab papírelemből áll össze.

A holland Flux Chair startup műanyagból készült összehajtható székeket és asztalokat árul. Esetükben a termékeiket teljes mértékben össze lehet hajtani, így azok egy nagy borítékra hasonlítanak, ezzel helytakarékossá téve a dizájnjukat. Vannak további cégek is, melyek a hétköznapjainkban használt eszközöket szeretnék színesíteni az origami segítségével.

Például az Aphinitea ételes dobozokat árul, amelyeket virágformára hajtogatnak. De a kiskereskedelmi óriás, a Joseph Joseph is meglovagolja ezt a divathullámot: a szűrőedényektől kezdve a vágódeszkákon át a konyhai mérlegekig rengeteg termékük megtalálható összehajtható formában.

Az origami tervezők számtalan elképzelése vár arra, hogy termékké váljon, vagyis a jövő ígéretes. Nem győzzük hajtogatni.


Ne hagyd ki!