Ha rossz célokat követsz az üzletben, jobb, ha minél előbb visszafordulsz
Fotó:123RF

Rossz célokat követsz az üzletben? Inkább fordulj vissza!

A csúcsra vezető út kemény munkával, elszántsággal és kitartással van kikövezve (ezt a kiadós közhelyet nem mi találtuk ki, de azért leírjuk). Azonban előbb-utóbb eljön az a pont, amikor a megszállottság káros lesz, a célokhoz való ragaszkodás pedig fordítva sül el. A Business Insider összeszedte, mik azok az intő jelek, amelyek arra utalnak, ideje felhagyni a kitűzött célok hajszolásával.


Rengeteg ember maximalistának nevezi magát, a többségük imád nyerni. Esetükben óriási stresszt eredményez, ha valamit nem sikerül megvalósítaniuk. Sőt, egyenesen kudarcként élik meg, függetlenül attól, hogy minden mást tökéletesen teljesítettek. Ahelyett, hogy felismernék a korlátaikat, inkább egyre több felelősséget vállalnak magukra, ami végül rájuk dől. Ha valaki magára ismert, érdemes lehet változtatnia a megközelítésén a kiégés, a kudarc elkerülése érdekében. Melody Wilding karriertanácsadó és mentor szerint az egyensúly kialakításának a kulcsa egyszerű. Ha valaki kevesebb teendőt vállal magára, akkor sokkal jobb teljesítményt nyújthat a mindennapjaiban. Ha az alábbi 5 jellemző valamelyikében magadra ismersz, elképzelhető, hogy tévúton jársz.

Olyan célt követsz, ami eredetileg nem a tiéd 

Nagyon nehéz megkülönböztetni, hogy a célod valóban a tiéd, vagy azért tűzted ki magad elé, mert a környezeti, társadalmi és családi elvárások ezt követelik meg tőled. Van azonban néhány praktika, amelyekkel kiszűrhető, ha nem a saját célodat követed. Először is, hogy gondolkodsz róla? Meg kellene valósítanod? Vagy inkább meg akarod valósítani? Az egyik legjobb példa erre az, amikor valaki előléptetésért dolgozik. Ha izgatottan várod, hogy előléptessenek, mert magasabb pozícióra és jobb karrierhelyzetre vágysz, akkor sínen vagy. Ellenben, ha inkább a kötelesség hajt, mert attól tartasz, hogy kimaradsz valamiből, vagy rossz véleménnyel lesznek rólad az emberek, akkor valószínűleg nem jó célt követsz. Egy jó célkitűzés sokszor megérzéseken alapul. A rossz célkitűzés viszont a fenyegetettség, a büntetés, a megítélés és az elutasítás elkerülésén alapszik.

Szorongás

Teljesen normális, ha kicsit parázol, amikor kitűzöl magad elé egy célt, hiszen sosem lehet biztosan tudni, hogyan sikerül megvalósítani az elképzelésedet. Sőt, bár nem egészséges, de az is normális, ha szorongást érzel. Egy vezetőnek meg kell tanulnia ezeket az érzéseket kezelni. A probléma akkor kezdődik, amikor már az egészségre is kihatnak ezek az érzések. Ilyen például az alvászavar, a letargia, a félelem és bármi más, ami károsan hat a szervezetre. Ha nem tudsz megbirkózni ezekkel az érzésekkel, ideje változtatni. A cél elérése soha nem mehet a jólét rovására.

Jobban koncentrálsz az eredményre, mint a folyamatra

A siker hajszolása könnyen becsaphatja az embert. Sokak szeme előtt csak az lebeg, hogy majd ő (csakis ő) mennyire jól fogja érezni magát, ha sikerült megvalósítania az elképzeléseit. Ez mind szép és jó, viszont ha valaki nem gondolja végig, mivel jár, illetve mit eredményez a céljának elérése, akkor bizony nagy gondban találhatja magát. Gondold át, mennyire vagy motivált arra, hogy elsajátítsd a célod megvalósításához szükséges készségeket! Lehet, hogy egy jól menő céget akarsz építeni, de titkon egy porcikád sem kívánja a vele járó kötelezettségeket. Például az alkalmazottak vagy a költségvetés menedzselését.

Elszállt a lelkesedésed

Nincs azzal semmi baj, ha lemondasz néhány álmodról, mert már nem érdekelnek annyira, mint régebben. Viszont, ha valaki foggal-körömmel ragaszkodik egy korábbi céljához, amihez már semmi érzelem, vagy motiváció nem fűzi, akkor a csalódás és a kudarc garantált. Nincs értelme erőltetni valamit, ami nem okoz örömöt. Ráadásul az ilyen indíttatások sokszor az alapvető értékek rovására mennek. Ilyen például a családdal töltött idő, az önállóság, vagy a transzparencia.

Az elúszott költségek torzítása, belemagyarázás

Csak azért, mert valamibe rengeteg pénzt és energiát fektettél, még nem jelenti azt, hogy ki kell tartanod mellette a végsőkig. Sokan akkor is ragaszkodnak az üzletükhöz, mikor már semmi profitot nem termel, nincs jövője, és kudarcra van ítélve. Úgy érzik, túl sok energiát fektettek bele ahhoz, hogy lemondjanak róla. Itt pedig előkerülnek a hamis érzetek és a belemagyarázás.

Ne feledd, csak azért, mert abbahagysz valamit, még nem leszel vesztes. Sokszor a legbátrabb és legjobb döntés az, ha lemondasz a célodról.

Ne hagyd ki!