Így kell elkészíteni egy ütős üzleti tervet
Business plan,business planning,strategy,planning,finance - free ...

Mi a nyerő üzleti terv titka? Mutatunk néhány tippet

Minden vállalkozásnak szüksége van egy üzleti tervre. Méghozzá jó üzleti tervre. Az Entrepreneur segítségével összefoglaltuk a sikerhez szükséges legfontosabb lépéseket.


Triviális, de mégis a legfontosabb a megfelelő utánajárás. A vállalkozó felelőssége, hogy mindent tudjon a piac azon szegmenséről, ahova éppen próbál belépni. Egy tökéletes üzleti terv megalkotásához ismerned kell a termékedet, a vállalatodat, a riválisaidat és a piacot. Az az egészséges, ha legalább kétszer annyi időt fordítasz kutatásra, értékelésre és gondolkodásra, mint amennyit ténylegesen az üzleti terv megírására szánsz.

Határozd meg pontosan, mi az üzleti terved célja

Az Entrepreneur megközelítésében az üzleti terv összefoglalóan leírja és bemutatja a vállalkozás jellegét, az értékesítési és marketingstratégiát, a pénzügyi hátteret és a tervezett eredményt. Persze ez csak az alap, végső soron a vállalkozón múlik, hogyan építi fel a saját tervezetét. A cél a pontos jövőkép megalkotása.

Abban az esetben, ha befektetők bevonzása a cél, a lehető legrövidebben és legtömörebben érdemes fogalmazni. Fontos, hogy a vállalkozó személyes célokként kezelje a megfogalmazott pontokat.

Alakítsd ki a céged profilját

A cégprofil leírja, milyen termékeket és szolgáltatásokat kínál a vállalat a vásárlóknak, kik alkotják a célközönségét, milyen erőforrásokkal rendelkezik, hogyan kezeli a problémákat és mi teszi egyedivé a versenytársaival szemben. Elengedhetetlen része az üzleti tervnek, amit rögtön a dokumentum elején kell feltüntetni.

Ez a leírás általában a vállalatok hivatalos oldalán is megtalálható, többnyire a „Rólunk" fül alatt. Funkciója a leendő vásárlók, partnerek, munkavállalók bevonzása.

Mindent dokumentálj

A befektetők biztosra akarnak menni, hogy a vállalkozásod pénzt fog nekik termelni. Ezekre az elvárásokra építve bizony mindent tudni akarnak majd a cégedről. Saját magadnak könnyíted meg az életet, ha a kezdetektől fogva mindent dokumentálsz. Legyen szó kiadásokról, cash-flow kimutatásokról, iparági előrejelzésekről, vagy az olyan „apróságokról", mint a licensz-szerződések.

Marketing

A tökéletes üzleti terv elengedhetetlen része az ütős marketingstratégia, ami általában az alábbi marketingcélok elérését foglalja magában, részletezve:

 • új termékek bevezetése
 • meglévő termékek piacának kiterjesztése, visszaszerzése
 • belépés egy új piaci szektorba
 • hosszútávú szerződések kötése leendő ügyfelekkel
 • árak emelése az eladási számok visszaesése nélkül
 • termékújítás
 • tartalommarketing stratégia kialakítása
 • gyártás, logisztika finomhangolása
 • több termék tervezett keresztértékesítése

Minden egyes marketing célkitűzést részhalmazokra kell bontani, melyek további célokat tartalmaznak, illetve bemutatják, hogyan kívánja elérni azokat a vállalkozó.

A célok megfogalmazásánál koncentrálj a „Mit?" és a „Miért?" kérdések megválaszolására, az implementálásnál pedig jöhetnek a „Ki?", „Hol?", „Mikor?", „Hogyan?" kérdések.

Ne feledd, a marketingstratégia megvalósítása költséges folyamat, így mindenképp tüntesd fel az üzleti tervben, mekkora összeget különítesz el ezen célok megvalósítására. Itt érdemes külön lapon kezelni a belső, működési költségeket, és a külsős cégeknek szánt kiadásokat.

Legyen univerzális, már amennyire lehet

Sokan fogják olvasni az üzleti tervedet, legyen szó bankárokról, kockázati tőkésekről, vagy dolgozókról. Mindenki másra kíváncsi.

A bankárokat jobban fogják érdekelni a mérleg- és cash-flow kimutatások, míg a kockázati tőkések inkább az üzleti koncepciót és a mögötte rejlő csapatot fogják értékelni.

A jó üzleti tervet minimális módosításokkal bármely olvasóközönségre rá lehet szabni. Azért ne legyenek túlságosan eltérőek a terved különböző verziói, például a pénzügyi előrejelzésekhez használt adatokat csak indokolt esetben variáld.

Lássák rajtad, szívügyed a vállalat

Függetlenül attól, hogy éppen egy befektetőnek, egy vásárlónak, vagy az egyik csapattagodnak beszélsz az üzleti tervedről, mindig mutasd ki a lelkesedésed az ügy iránt. Ha látják, hogy szenvedélyesen és elkötelezetten beszélsz a terveidről, tudni fogják, törődsz a vállalatoddal és a csapatoddal.

Nyugodtan sorold fel, miben hibáztál, miket tanultál belőlük, milyen problémákkal küzdesz éppen és hogyan akarod megoldani azokat, mutasd be az értékeidet, és határozd meg, mivel tűnsz ki a többi vállalat közül.

Azzal, hogy elmagyarázod, miért szívügyed a vállalat, kialakítasz egyfajta érzelmi kapcsolatot is az alkalmazottaiddal és a befektetőiddel, ami hosszútávú, lojális támogatást eredményezhet.

Összefoglalva, nagyjából így néz ki egy üzleti terv:

 • Vezetői összefoglaló: rövid bemutató a vállalat jelenéről
 • Vállalkozás leírása: mivel foglalkozik a céged
 • Piacelemzés: az iparág, a piac, és a versenytársak elemzése
 • A céged szervezeti felépítése és működési hierarchiája
 • A termékeid és/vagy szolgáltatásaid bemutatása
 • Sales- és marketingstratégia bemutatása
 • Mennyi pénzre lesz szükséged a befektetőktől a következő 3-5 évben?
 • Pénzügyi előrejelzés, például cash-flow és mérlegkimutatások
 • Végezetül egy függelék, ami szabadon variálható, általában összefoglalókat és engedélyeket tartalmaz


Ne hagyd ki!