Milyen lehet Magyarország 2030-ra? Mit kell tenni ahhoz, hogy jó legyen? Egy közgazdász tanulmánykötetből kiderül.A jövő országa

A Magyar Közgazdasági Társaság fórumán ismertették a Magyarország 2030 című tanulmánykötetet, amelyet az Egyensúly Intézet készített. A könyvet azért állították össze, hogy az abban vázolt szakpolitikai javaslatokkal nyújtson segítséget azoknak, akik az ország jövője érdekében szeretnének cselekedni. A szerzők szerint ezzel el lehet kerülni, hogy minden kormányváltáskor új irányt vegyen az ország - írta a Növekedés.

Okos nemzet

A kitörés első pillére az okos nemzet, mert a kiművelt emberfő a kulcsa mindennek. Olyan közösség kell, amelyben erős a bizalom egymás iránt, és képes jövőorientált nemzettudatot felépíteni. Hiába vannak sikereink a matematikában, a tudományokban, az elit oktatásban, néhány cég sikeres a világban is, a nagy gond az átlaggal van, ebben különösen nagy a lemaradásunk.

Tiszta ország

A második a tiszta Magyarország, amelyben átláthatók a viszonyok, rendezettek a körülmények. Arra van ma szükség Magyarországon, hogy legyen egyfajta, a közösségérzésből fakadó jogkövető állampolgári magatartás. A tisztaság szó szerint is értendő: csak a légszennyezettség miatt évi 12-13 ezer ember veszíti életét. Zöld átállás kell a gazdaságban.

Sikeres magyarok

A harmadik pedig a sikeres magyarok kifejezés, amelynek lényege, hogy nem az épített környezetbe, hanem a magyar emberekbe kell fektetni, ezt utóbbiban ugyanis nagy a lemaradásunk. Állami támogatás nélkül, önállóan kell a hazai cégeknek versenyképesnek lenni, ehhez pedig ezt támogató környezetre van szükség, amely nálunk egyelőre hiányzik.

The Conversation

Friss

Kína hivatalosan is betiltotta a kriptovalutákat

„A virtuális valutákkal kapcsolatos üzleti tevékenység illegális pénzügyi tevékenységnek minősül" – jelentette be Kína központi bankja, ezáltal gyakorlatilag betiltva a kriptovalutákat a kínai piacon.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Hamarosan drónokkal szállítják a kemoterápiás gyógyszereket

Az egyesült királyságbeli Isle of Wight NHS Trust egészségügyi szervezet háromhónapos tesztprogramot indított, amelyben a legénység nélküli légi járművek (UAV) használatának előnyeit vizsgálja a kemoterápiás gyógyszerek kiszállításában.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Újratölthető, sötétben világító növények válthatják le az utcai lámpákat

Ambiciózus kutatóknak a nanotechnológia segítségével sikerült olyan növényeket alkotniuk, amelyek huzamosabb ideig világítanak a sötétben. Ha a technológiát tökéletesre fejlesztik, akkor a jövőben a nanonövények felválthatják a nagy energiaigényű elektromos lámpákat.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!