Budapestre költözik az úszó világszövetség
Fotó: Shutterstock: katacarix / Shutterstock.com

Svájcból Budapestre költözik egy sikersportág központja

A magyar fővárosba költözik a vizes sportokat tömörítő világszövetség, a World Aquatics.

Erről szavazott kedden a szervezet kongresszusa, amelyet a Fukuokában zajló világbajnokság helyszínén rendeztek. Az eseményen - amelyen beszédet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter - levetítettek egy imázsfilmet is, amelyen az új budapesti központ látványterveit mutatták be meg a résztvevőknek. A World Aquatics vezető testülete, a Bürö javaslatára elfogadott "költözésre" három nem szavazattal ellenétben mindenki igennel voksolt.

A kongresszus elején további nyolc évre megválasztott Husszein al-Musszalam elnök elmondta, nem köszönnek el teljesen a svájci Lausanne-tól, amely 1986 óta otthona a szövetségnek, például az alapítványnak továbbra is ott lesz a székhelye.

Hálás vagyok a magyar kormánynak és a vizes sportok vezetőinek, hogy lehetőséget adnak és megértenek minket. Tudom, hogy segíteni fognak a világ bármely sportolójának, akik elmennek az új központba, ahol nem az elnöki irodát, hanem vizet, tökéletes edzőhelyszíneket fognak találni

- fogalmazott a sportvezető.

Szijjártó Péter, miután aláírták az új központról szóló szerződést, azt hangsúlyozta, Magyarország büszke arra, hogy 2017 után tavaly beugróként is egy rendkívüli világbajnokságot tudott rendezni. Hozzátette, Magyarország egyike a nemzetközi úszószövetség nyolc alapítójának, és a hetedik legeredményesebb a világbajnokságok történetében. Kiemelte a vízilabda-válogatott kilenc olimpiai aranyérmét, köztük az 1956-os melbourne-i győzelmet, amelyet minden idők egyik legérzelmesebb sikerének nevezett.

Készen állunk a tárgyalásokra a szükséges létesítményekről. Új dimenziót kínálunk, nemzetközi környezetben várjuk önöket. A 2027-es magyarországi vb jó apropó lesz, hogy mindannyian ellátogassanak hozzánk megnézni az új központot

- mondta Szijjártó Péter.

A miniszter a tárca közleménye szerint felidézte, Magyarországon már most is két nemzetközi sportszövetségnek van központja, emellett tíz nemzetközi szervezetnek, amelyek közül nyolc az ENSZ-hez kötődik. Azt is közölte: a kormányzat kész 15 éven át ingyen biztosítani a helyszínt a Nemzetközi Úszószövetségnek, emellett adókedvezményeket és mentességet nyújt a szervezetnek.


Ne hagyd ki!