Esküvőszervezésben jártas szakértők osztották meg a tapasztalataikat
Fotó: Shutterstock

Ennyi pénzt illik adni nászajándékba

Igencsak a zsebébe kell nyúlnia annak az idén, aki esküvőre hivatalos. Mutatjuk, a szakértők szerint mennyi pénzt illik adni az ifjú párnak a lagzin, ha a vendég nem akar szégyenben maradni.


Továbbra sem olcsó mulatság egy esküvő

Tavaly jellemzően 3-5 millió forint között költöttek a párok az esküvőjükre és a lagzijukra Magyarországon. Azonban a 2022-es árakhoz képest 30-50 százalékkal nagyobb kiadással kell számolniuk azoknak, akik idén tartják meg a nagy eseményt.

Mindemellett visszaesett az esküvői foglalások száma a vendéglátóhelyeken. Azoknál az esküvőknél pedig, amelyeket megtartanak az idén, kisebb átlagos vendégszámot tapasztalnak a vendéglősök, mint tavaly.

Egy 80 fős esküvőt ebben az évben megszervezni körülbelül 8 millió forint alatt nem nagyon lehet. 7-8 millió forint. Ebben minden benne van tokkal-vonóval, de semmi különlegesség vagy extra, illetve a szállás nincs benne

- nyilatkozta Hajnik Ágota esküvőszervező.

Persze a költségek ennél jóval magasabbak is lehetnek annak a függvényében, mennyire exkluzív esküvőt és lagzit szervez az ifjú pár.

A vendégeknek sem olcsó mulatság egy esküvő

A Haon megjegyzi, 30 ezer forinttól 85 ezer forintig terjedhet egyetlen vendég vacsoraköltsége, leginkább az ellátás és a vacsorahelyszín függvényében.

Ha egy száz fős lakodalmat veszünk alapul a Kerekerdő Rendezvényház esetében, akkor egy személy vendéglátása csaknem 40 ezer forintba kerül az újdonsült házaspárnak minden költséget figyelembe véve. Itt már mindent számolunk, a helyszínt, dekorációt, italt és az ételt, zeneszolgáltatást, fotóst, videóst, vőfélyt stb

– nyilatkozta Koleszár Tünde esküvőszervező.

Kurucz Ferenc, a Kerekerdő Rendezvényház vezetője hozzátette, ezért napjainkban körülbelül 50 ezer forintot illik adni nászajándékba fejenként. Így az egy főre jutó ellátás költsége felett 10 ezer forint jut ajándékba. Megjegyezte, gyakran tapasztalja - főleg az idősebb korosztálynál - hogy egyesek úgy gondolják, ha 20 ezer forintot adnak fejenként, azt teljesen rendben van.

Ha 50 ezer forintot adunk, akkor azt mondhatjuk, nem bántjuk meg a párt. Lehet, többen elsőre sokallják ezt az összeget, pedig ha belegondolunk, akkor csak be kell menni a boltba, és megnézni az árakat

– mondta a rendezvényház vezetője.

Ne hagyd ki!