Sokan halasztják el az esküvőt, mert nem fér bele a költségvetésbe
Fotó: Shutterstock

Ma már egy nem rongyrázós lagzi is súlyos milliókba kerül

Egy év alatt ugrott meg jelentősen az esküvők és a lagzik költsége Magyarországon. A drágulás miatt akadnak, akik inkább elhalasztják a nagy napot. Abban bíznak, anyagilag kedvezőbb lehet, ha később szervezik meg.


Egy év alatt ugrottak nagyot az esküvő költségei

Tavaly jellemzően 3-5 millió forint között költöttek a párok az esküvőjükre és a lagzijukra Magyarországon. Azonban a 2022-es árakhoz képest 30-50 százalékkal nagyobb kiadással kell számolniuk azoknak, akik idén tartanák meg a nagy eseményt.

Sajnos nem számítottunk rá és nem is gondoltuk volna, a tavalyi év sikereit tekintve, hogy az idei év ennyire gyászos és szomorúan alakul

- nyilatkozta Tollas Brigitta szertartásvezető az ATV Híradójában.

A riport kiemeli, átlagosan 30 százalékkal emelkedtek a menyasszonyi ruhaárak Budapesten. A drágulást leginkább a kiadásaik növekedésével, például az anyaghasználat díjának a megugrásával magyarázza az egyik esküvői szalon tulajdonosa.

A vendéglátósok sem boldogok

Vendéglátósok pedig azért panaszkodnak, mert visszaesett az esküvői foglalásaik száma. Az emberek abban bízhatnak, anyagilag kedvezőbb lesz, ha későbbre halasztják a lagzijukat. Azoknál az esküvőknél pedig, amelyeket megtartanak idén, kisebb átlagos vendégszámot tapasztalnak a vendéglősök, mint tavaly.

Egy 80 fős esküvőt ebben az évben megszervezni körülbelül 8 millió forint alatt nem nagyon lehet. 7-8 millió forint. Ebben minden benne van tokkal-vonóval, de semmi különlegesség vagy extra, illetve a szállás nincs benne

- mondta Hajnik Ágota esküvőszervező.

Persze a költségek ennél jóval magasabbak is lehetnek annak a függvényében, mennyire exkluzív esküvőt és lagzit szervez az ifjú pár.

Megtérülhet az esküvő költsége?

Ugyan jelentős költségekkel jár egy esküvő, azonban a házasodni vágyókat némileg vígasztalhatja, hogy a párok a nagy alkalomra gyakran kapnak anyagi segítséget készpénzben vagy ajándékok formájában. Ráadásul a felmérések azt mutatják, kifizetődőbb párkapcsolatban élni, mint egyedülállóként.

A CNN cikke szerint az egyedülállók jellemzően a számlák 100 százalékát egyedül fizetik, és arról is egymaguk gondoskodnak, hogy legyen a hűtőszekrényben elegendő élelmiszer. Ugyanez igaz a lakástörlesztésre, a bútorok, háztartási gépek és háztartási eszközök vásárlására. Általában nem osztoznak a költségeken egy partnerrel. Mindemellett, ha elveszítik a munkájukat, akár a teljes bevételi forrásuktól eleshetnek.


Ne hagyd ki!