A kínai versenyhatóság 2,75 milliárd dolláros, azaz 825 milliárd forintnak megfelelő bírsággal sújtotta az e-kereskedelem óriását, az Alibabát. A cég részvényei kilőttek a hírre.


A hongkongi tőzsdén 9 százalékkal emelkedett az Alibaba részvényeinek értéke a hétfői nyitáskor, amiből 5,5 százalék meg is maradt napközben, írja a Marketwatch. Úgy tűnik tehát, hogy a vállalatnak kifejezetten jól jött a kínai versenyhatóságtól kapott rekordbírság, ami az éves bevételének négy százalékát teszi ki. Ha nem is könnyedén, de ezt az összeget az e-kereskedelem dinamikus bővülése miatt ki tudja gazdálkodni a cég. Az viszont ennél is fontosabb, hogy lezárult a hónapok óta tartó huzavona, pontosan kiderült, hogy a hatóságok célkeresztjébe került Alibaba milyen feltételekkel működhet tovább. A számok azt mutatják, hogy a befektetők is díjazták a bizonytalanság megszűnését.

Mi volt a gond az Alibabával?

A kínai versenyhatóság hivatalos indoklása szerint a cég visszaélt piaci erőfölényével és nem megengedett eszközökkel korlátozta a versenyt. De volt egy másik ok is. Az Alibaba „atyja", Jack Ma néhány hónapja élesen bírálta a kínai gazdaságirányítás elavult, versenyellenes rendszerét. A kemény kritikát megfogalmazó üzletember ezután néhány hónapra egyszerűen eltűnt a közéletből, a hatóságok pedig rámozdultak az Alibabára. Azt nehéz megmondani, hogy pontosan mi zajlott a háttérben, az eredmény azonban egyértelmű. Az Alibaba befizeti a bírságot, valamint felszámolja a kínai hatóságok által versenykorlátozónak ítélt üzleti gyakorlatát, például csökkenti a nála áruló kereskedők csatlakozási díját, valamint az e-boltok működési költségeit.

Szent a béke    

A vállalat vezérigazgatója szerint a bírság megfizetésének és a határozat teljesítésének eredményeként ismét helyreállt a bizalom a politikai vezetéssel. Ne feledjük, Kínában vagyunk, ahol ez a biztonságos, stabilcéges működés, a boldogulás egyik, ha nem a legfontosabb feltétele. A lényeg az, hogy mindenki fellélegezhet, az Alibaba száguldhat tovább.


The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Sorstársait segíti a semmiből jött milliárdos üzletasszony

Az indonéziai Tessa Wijaya mindig is arról álmodott, hogy sikeres karriert fusson be a fintech szektorban. Képzetlen, délkelet-ázsiai nőként azonban ez szinte lehetetlennek tűnt. Kitartásának köszönhetően minden akadályt leküzdött, dollármilliárdos üzletet alapított, most pedig azon dolgozik, hogy más nők is a nyomdokaiba lépjenek.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Gates, Musk és Cook nem finomkodik, ha Steve Jobs-ról van szó

Steve Jobs bevonult a történelembe. Munkatársak és versenytársak tömegei tulajdonították sikerük egy részét Jobs-nak, aki kereken 10 évvel ezelőtt hagyott itt minket örökre. Ma van a nemzetközi Steve Jobs megemlékezés napja, utánajártunk, hogyan vélekednek az üzletemberről napjaink meghatározó piaci szereplői.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Hányan tapsikolnak? Bali megnyitotta a kapuit a magyarok előtt

Az indonéz szigetvilágban található Bali és Riau szigetei 18 hónapnyi „zárva tartás" után ismét megnyitották kapuikat a nemzetközi turisták előtt. Az örömtánccal azonban érdemes várni, ugyanis számos előírásnak meg kell felelni a belépéshez.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!