Bárki is nyeri az EB-döntőt, a tőzsde is érezni fogja

Bárki is nyeri az EB-döntőt, a tőzsde is megérzi

Az elmúlt évek tapasztalatai arra engednek következtetni, hogy a vasárnapi EB döntő után a nyertes csapat országának értéktőzsdéje a hétfői nyitással komoly változásokon fog keresztül menni.


Vasárnap a futball vagy hazatér Angliába, vagy Olaszországban köt ki. Az elmúlt 20 év alapján kijelenthetjük, a tőzsde is érezni foga a kontinensviadal kimenetelét. 2004-ben Görögország, 2008-ban és 2012-ben Spanyolország, 2016-ban pedig Portugália nemzeti válogatottja hódította el a bajniki trófeát. A válogatottak győzelme nemcsak az országuk hangulatát, de a tőzsdét is jelentősen befolyásolta, ami sokszor hónapokig éreztette hatását.

Az EB hatása a tőzsdére

Az összehasonlítás alapját jelen esetben a STOXX Europe 600 gyűjtőindex adja, amely Európa 17 országának 600 vállalatát listázza.

A görögök 2004-es győzelme után az athéni tőzsde hat hónapon keresztül húsz százalékkal jobban teljesített, mint a sorsdöntő torna előtt. Persze a teljes képhez hozzátartozik, hogy ez még az ország eladósodása előtt történt.

Spanyolország már nehezebb helyzetben volt, hiszen a 2008-as és 2012-es győzelmük pont a gazdasági világválság kellős közepén történt. Éppen ezért nem is jöhetett volna jobbkor a spanyol csapat remek teljesítménye. 2008-ban szinte az összes tőzsde mélyrepülésben volt, amelyből a spanyol gazdaság sem maradt ki. Viszont a győzelem után a spanyol IBEX 5 százalékkal túlteljesítette a STOXX 600 eredményeit. Pontosabban öt százalékkal kevesebbet bukott az IBEX, mint a STOXX.

A 2012-es győzelmük még drámaibb eredményeket produkált, hiszen ez pont az euróövezet adósságválságának második csúcsa idején történt. Közvetlenül az előtt, hogy az Európai Központi Bank akkori elnöke, Mario Draghi lecsillapította volna a kedélyeket. A spanyol válogatott hiába aratott 4-0-s győzelmet az olaszok felett, az IBEX zuhanni kezdett. Viszont év végére teljesen magára talált a spanyol tőzsde, és 4 százalékkal túlteljesítette a STOXX 600 gyűjtőindexét.

Az elmúlt 4 torna egyetlen kakukktojása Portugália, amely tőzsdéje nagyjából 7 százalékkal maradt el a STOXX 600-tól a győzelem évének utolsó napjaiban. Bár közvetlenül a döntő után néhány nap erejéig a portugál tőzsde is túlteljesítette a gyűjtőindexet, egy-két százalékkal.

A VB sem elhanyagolható

Az elemzők már régóta figyelik a nagy tornák hatását a gazdaságra. A Goldman Sachs 2014-es kutatása megállapította, hogy 1974 óta minden olyan ország tőzsdéje, amelynek csapata megnyerte az aktuális labdarúgó-világbajnokságot, komoly növekedésnek indult. Ez alól egyedül Brazília 2002-es győzelme képez kivételt, ugyanis ekkoriban komoly recesszió sújtotta az országot.

A VB-győztes országok helyi börzéje átlagosan 3,5 százalékkal teljesítette túl a globális piacot a diadal utáni első hónapban. A Goldman elemzése arra is rámutatott, hogy ez a szárnyalás három hónappal a döntő után már nem volt kimutatható. Sőt, a győzelem évfordulóján az érintett országok tőzsdei teljesítménye jellemzően 4 százalékkal alulmúlta a globális piaci átlagot.

Idén egyelőre nehéz megállapítani, hogy a legjobb európai csapat országának tőzsdéje pozitív, vagy negatív irányba fog elmozdulni, de a torna eddigi eredményei már éreztették hatásukat. Például miután Dánia szerdán kikapott az angoloktól, a koppenhágai börze öt százalékkal túlteljesítette a londoni FTSE 100 indexét. Sőt, a spanyol és az olasz piacot is maga mögött hagyta, sorrendben hat és nyolc százalékkal.

A Deutsche Bank még annyit fűzött hozzá az említett jelenséghez, hogy a torna aktuális állapota egyelőre semmilyen hatással nincs az angol font árfolyamára. Hétfőn okosabbak leszünk.

The Conversation

Ne hagyd ki!