A Keler rendszerében teljesülnek a bankok és befektetési szolgáltatók közötti értékpapír tranzakciók
Fotó:123RF

Tudod, mivel foglalkozik és miért fontos a Keler? Mutatjuk

A Magyar Nemzeti Bank és a Budapesti Értéktőzsde közös tulajdonában lévő Keler Központi Értéktár Zrt. az előző hétvégén sikeresen élesítette új értékpapír-kiegyenlítési rendszerét - közölte a hazai tőkepiac háttérrendszerének működését biztosító csoport.


  Biztonság, átláthatóság

A társaság közleménye szerint az új értékpapír-kiegyenlítési rendszer elindítása egy több éve tartó, átfogó program első szakaszának lezárása. Demkó-Szekeres Zsolt, a Keler vezérigazgatója elmondta: a program fő célja volt, hogy hazai, részben saját fejlesztői-szállítói háttérrel hozzanak létre egy korszerű informatikai infrastruktúrát, amely azon túl, hogy biztonságos és egyszerűbben üzemeltethető, eleget tesz a szabályozói elvárásoknak is, egyúttal biztosítja a Keler egységes, európai sztenderdek szerinti működését.

Az új rendszerrel megvalósult azoknak a szolgáltatásoknak a jelentős része, amelyeket a kiegyenlítési fegyelmet szabályozó európai uniós rendeletek (CSDR, SDR) előírásai tettek szükségessé.

Jön a folytatás

Jövő év február elsejétől kezdve további elemekkel bővülnek a központi értéktár funkciói - tájékoztattak. Akkortól kezdődően jogszabályilag kötelezően alkalmazni kell a pénzbírságokat a Keler résztvevői körében történő meghiúsult kiegyenlítések után, és a kiegyenlítési fegyelem erősítése érdekében további adminisztratív intézkedések (adatszolgáltatás, nyilvántartások kezelése) szükségesek - fűzték hozzá.

A Keler rendszerében teljesülnek a bankok és befektetési szolgáltatók közötti értékpapír tranzakciók (kiegyenlítések), amelyek végeredményeképpen valamennyi befektetőhöz eljutnak az értékpapírok és pénzek, legyen szó akár tőzsdei, akár tőzsdén kívüli (úgynevezett OTC) ügyletekről vagy új kibocsátásokról.


Ne hagyd ki!