A Fearless Girl szobor a Wall treet-en az amerikai zászló előtt, éjszaka
Fotó: Unsplash

Dögre keresik magukat a Wall Street ifjú tőzsdecápái

A Wall Street-i ifjak manapság több pénzt vihetnek haza, mint eddig valaha.


Indokolt

A pandémia a „nagybetűs életre” készülő diákok életét is fenekestül felforgatta. A biztonsági intézkedések miatt az egyetemi gyakornoki programok jelentősen lerövidültek, a friss diplomás munkavállalók betanítása pedig az online térbe helyeződött át. Szakemberek arra hívták fel a figyelmet, hogy az új belépők kulcsfontosságú munkahelyi képzésekről maradnak le. Ennek következtében egyre nehezebben tudják felvenni az ágazat által megkövetelt ritmust, illetve a pályatársaikhoz való felzárkózásuk is akadályokba ütközik.

„Békeidőkben” az új belépők vállalati képzésekkel, esettanulmányok elemzésével és közös feladatmegoldással töltik próbaidejüket. Rengeteget tanulnak a vállalat szakembereitől, akiket az irodai munkavégzés során megfigyelhetnek akció közben. Emellett többnyire mindenki kap egy szakmai mentor, aki hetente egy-két órát szentel arra, hogy egy ebéd közben tanácsokkal lássa el a mentoráltját.

Mivel a legtöbb pénzintézet átállt a távmunkára, ezért lassan két éve a junior bankárok betanítsa is online zajlik. Ez azért is probléma, mert nemcsak szakmai szempontból haladnak lassabban a kelleténél, de a kiemelkedően fontos soft skilleket, például a hatékony munkahelyi kommunikációt sem tudják megfelelően elsajátítani.

Emellett a legtöbb befektetési bank csökkentette szakmai gyakorlatának idejét, ráadásul a Citi-hez és a Moelis-hez hasonló cégek az elmúlt két évben senkinek sem garantálták a gyakorlat utáni teljes munkaidős alkalmazást. Az olyan vállalatok, mint például a Morgan Stanley adatvédelmi okokból nem engedik az új munkavállalóknak, hogy megismerjék a folyamatban lévő ügyek szerződéses feltételeit. Ezt azzal indokolják, hogy az érzékeny adatok megtekintése nem biztonságos home office-ban.

A jelenség azt eredményezi, hogy a friss diplomások egyre stresszesebbek, úgy érzik, le vannak maradva, a nyomás hatására pedig sokan inkább pályát váltanak. A menedzserek többnyire nincsenek tekintettel a körülményekre, a hiányosságokat komoly kritikákkal illetik, ami tovább nehezíti a fiatalok helyzetét. Az üzleti partnerek bizalmatlanok a gyakorlatlan elemzőkkel szemben, míg a szakemberek arra panaszkodnak, hogy egyre több munkavállaló mond fel.

Mi a megoldás?

A nagy tőzsdecápák a lehető legegyszerűbben próbálják maradásra bírni az ifjoncokat: nemes egyszerűséggel kitömték őket pénzzel.

És hogy ez mit is jelent pontosan? A befektetési banki szolgáltatások első éves elemzőinek éves alapbére jelenleg meghaladja a 100 000 dollárt (31 millió forint). Egy évvel ezelőtt még körülbelül 85 000 dollárt vihettek haza.

A munkaerőhiány súlyosságát jelzi, hogy az említett, példa nélküli kezdőbért a JPMorgantől kezdve a Citigroupon át egészen a Bank of America-ig, szinte az összes nagy pénzintézet szemrebbenés nélkül kifizeti.

A magasabb szinteken szintén emelték a béreket, de itt vállalatonként már nagyobb szórásra számíthatnak a munkavállalók.

A fiatal, még kevésbé harapós cápák elemzői programja általában két évig tart. Azok, akik a programot követően a távozás mellett döntenek, jellemzően vagy belevágnak a mesterdiploma (MBA-Master Business Administration) megszerzésébe, vagy kereskedőként folytatják tovább karrierjüket.

Ha valaki a maradás mellett dönt, harmadéves elemzőként tengetheti tovább mindennapjait.

A cikkünkben közölt adatokat az Insider gyűjtötte össze 12 Wall Street-i bank információi alapján.

Ne hagyd ki!