Árfolyamok és iránytű
Fotó: Unsplash

Egy 21 milliárdos ajándékozással hatalmas agrárvállalat jelenik meg a magyar tőzsdén

Egy ajándékozásnak (!) köszönhetően a magyar gazdaság egyik legfontosabb ágazata, a mezőgazdaság is megjelenik a budapesti parketten, így tovább szélesedik a tőzsdén elérhető iparágak sora.


138 milliárd forintos árbevételű vállalatcsoport jelenik meg a Budapesti Értéktőzsdén azáltal, hogy az UBM Holding Nyrt. megszerzi Magyarország piacvezető takarmánygyártó vállalatcsoportjának, az UBM Trade Zrt-nek közel 100 százalékát. A tranzakció ajándékozás útján jött létre, miután az UBM Trade Zrt. kilenc magánszemély részvényese a társaságban fennálló 99,82 százalékos tulajdonrészét ajándékozási szerződés keretében a tulajdonukban álló UBM Holding Nyrt-re ruházta át október 1-jei hatállyal. A független értékbecslésen alapuló tranzakció értéke 20,7 milliárd forint, így annak mérete a Budapesti Értéktőzsdén is jelentősnek mondható. A lépéssel fontos állomásához érkezik az UBM Csoport öt évvel ezelőtt indult tőzsdérelépési folyamata. A társaság a továbbiakban is vizsgálja a tőkepiaci forrásbevonási lehetőségeket, melynek célja, hogy az UBM tervezett további növekedését finanszírozza. A tranzakció a magyar tőkepiac szempontjából is fontos momentum, mert ezzel a gazdaság egyik legfontosabb ágazata, a mezőgazdaság egy szelete is elérhető lesz a befektetők számára, amellett, hogy egy nagyvállalat lép a parkettre.

Az UBM Csoport számokban

Az 1996-ban alapított UBM Csoport 2020-ban 138 milliárd forintos árbevételt és 1,6 milliárd forint adózott eredményt ért el. A Magyarország mellett Ausztriában, Romániában, Szlovákiában és Szerbiában jelenlevő Csoport forgalmának közel fele exportból származik. A társaság a hazai takarmánygyártás piacvezetője, valamint vezető alapanyagkereskedő, különösen a gabona- és fehérjekereskedelem terén meghatározó a pozíciója.

Az UBM Csoport (2020):

  • 138 milliárd forintos árbevétel
  • 450 féle termék
  • több mint 800 ezer tonna gabona- és olajosmagkereskedelem
  • közel 600 ezer tonna takarmány-előállítás
  • több mint 200 ezer tonna szójadara-kereskedelem
  • 145 ezer tonna takarmány-alapanyag kereskedelem
  • 12 ezer tonna premixgyártás

Ne hagyd ki!