Az 1997. és 2012. között születettek a korábbi generációkhoz képest sokkal rosszabb esélyekkel vághatnak neki a meggazdagodásnak. A pandémia hatása legalább akkora, ha nem nagyobb csapást mért a pénzügyi és szakmai jövőjükre, mint a 2008-as nagy gazdasági világválság a milleniálisokra.

A Credit Suisse 1900 óta vezeti a globális befektetési hozamokat összesítő és elemző évkönyvét. A tanulmánykötet friss fejezetéből kiderült, hogy a Z generáció tagjai csupán 2 százalékos éves reálhozamra számíthatnak a befektetési portfólióikból, ami harmadával kevesebb, mint az őket megelőző milleniális, X, és Baby Boomer (Ratkó-gyerekek) generációk esetében. Bár a defláció hatására a kötvények hozama növekedhet, az igazán nagy aggodalmat az infláció jelenti. Az eljövendő, alacsony hozamrátájú világ olyan pénzügyi akadályt jelent a Z generációnak, mint elődeik esetében a 2008-as pénzügyi világválság.

Az elődök árnyékában

A Z generáció tagjai a koronavírus okozta gazdasági recesszió kellős közepén lépnek be a felnőttek világába, ami jelentősen szűkíti kereseti és szakmai lehetőségeiket. A nagy válságok egyébként általában a legfiatalabbakat, legtapasztalatlanabbak érintik a legrosszabbul- mutatott rá a Bank of America kutatása.

Ballag már a vén diák

A 2020-ban végzett diákok torz piacra léphetnek be:

  • az USA-ban 14,7 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta, ami másfélszer magasabb, mint a 2008-as válság tetőpontján volt
  • a 20-24 éves korosztály 27 százalékának nincs munkája, az összes generáció közül ők állnak a legrosszabbul
  • a recesszióban végző diákok arra is készülhetnek, hogy akár 15 évig is elhúzódhat a fizetések, jövedelmek stagnálása

Más vizek felé evezve

Bár borúsnak tűnhetnek a fiatalok részvény- és kötvénykereskedési kilátásai, más területekről is jelentős vagyonra tehetnek szert, legyen szó saját vállalkozásról, vagy akár ingatlan befektetésekről. Számos, pofátlanul fiatal, sikeres vállalkozót termelt ki az elmúlt pár év, viszont nagyon ingoványos talajról beszélünk. Tavaly már több vállalkozást hoztak létre, mint eddig valaha, viszont a meglévő cégek közel harmadát tüntette el a vírus. Emellett az ingatlanárak is emelkedtek, ami megnehezíti a befektetést a szektorba. Összesen 10 ezer milliárd dollárnyi összbevételtől eshet el a Z generáció a pandémia hatására.

És bár 10 éven belül fel fognak nőni a feladathoz, hogy átvegyék a gazdaság irányítását, ezt az elődökhöz képest rosszabb vagyoni helyzetből indulva tehetik majd meg.


The Conversation

Friss

Kiderült, hányan élnek minimálbéren, meglepően sokan

Minél kisebb egy adott cég, a dolgozóik annál nagyobb aránya keres minimálbért vagy a garantált bérminimum körüli összeget.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Lounge Group

A pandémia időszaka nem csak gazdasági lehetőségeket rejtett

A járványhelyzet árnyékában manapság sokat hangoztatott digitalizációs lehetőségek az üzleti élet szereplői számára csak a jéghegy csúcsát jelentik, mivel a környezettudatosság és dolgozói empátia felé tolódás legalább annyira befolyásolja a jövőnket, mint az elmúlt másfél évet – ez derült ki a Summit Play tudásmegosztó felületére feltöltött rövid interjúkból. Az online felületen szeptember 29-től elérhető exkluzív videós kerekasztalok a Lounge Group jóvoltából kerülnek terítékre, és az üzleti élet, valamint a marketing legfontosabb problémáit boncolgatják – a már látható mini interjúk pedig ezen beszélgetések témáiba is bepillantást nyújtanak.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Lefizetem a bírót, mondta a magyar ügyvéd, nem jött be

Börtönbe mehet az ügyvéd, ha a bíróság elítéli.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!