NFT, az új kriptoőrület
Fotó:123RF

Művészeti piacteret nyit a világ egyik legnagyobb kripto-kereskedője

A kriptovaluták kereskedéséhez platformot biztosító Binance heteken belül belép az NFT-k egyre népszerűbb piacára, ráadásul nem is akárhogyan.


Egyre nagyobb összegek áramlanak a kriptovaluták világának új üdvöskéjéihez, a nem helyettesíthető tokenekhez(NFT, azaz non-fungible token). Ebből bizony a világ legnagyobb kriptovaluta-kereskedésre platformot biztosító cége, a Binance sem akar kimaradni. A Binance NFT idén júniusban fog elindulni. Ez egy olyan digitális piactér lesz, ahol blokkláncon tárolt digitális képekkel, videókkal kereskedhetnek a felhasználók.

Egyedi szolgáltatás

A szektorban már megjelentek a Binance megoldásához hasonló piacterek, a vállalat viszont egy lépéssel tovább viszi az eddig jellemző elgondolásokat. A cég célja az, hogy összehozza a művészeket, a kereskedőket és a kriptovilág híveit. A piac legjobb likviditási lehetőségeit ígéri a legkedvezőbb járulékos költségekkel.

Az igazi kuriózumot a tervezett premierkiállítások és kollaborációk jelentik. Ezeken a prémium eseményeken az alkotók az eladásokból származó nyereség 90 százalékát tehetik zsebre, ami új mércét állítana fel az NFT-s jutalmazási rendszerekben. Lényegében egy digitális kiállítótermet hoznak létre, ahol szabadon lehet kereskedni minden kiállított darabbal.

Ráadásul a felhasználók letétbe helyezhetik a birtokolt NFT-ket, amiket aztán eladhatnak, vagy aukcióra bocsáthatnak. A kereskedést, és úgy en bloc minden tranzakciót a Binance blokklánc hálózatán fogják megvalósítani.

Vajon meddig tart az őrület?

Az eddigi egyik legnagyobb piacteret a Binance egyik riválisa, a Gemini üzemelteti, Nifty Gateway elnevezéssel. Olyan nagy nevek kereskedtek már az ő oldalukon, mint Eminem, Grimes, vagy az eddigi legnagyobb értékű NFT megalkotója, Beeple. A világ legnagyobb kriptoplatformjának a megjelenésével viszont jelentősen felborulhatnak az eddigi erőegyensúlyok.

Az NFT-k eladások teljes forgalma az idei év első negyedévében elérte a 2 milliárd dollárt. Sokan viszont félnek a piac beomlásától, lévén, hogy nagyon instabil pénzeszközként tekintenek a nem helyettesíthető tokenekre.


Ne hagyd ki!