A tojásrántotta narancslével nem csak finom, de a csontjainkat is erősítheti
Fotó: Shutterstock

5 reggeli élelmiszer, ha egy kis csonterősítőre van szükséged

A megfelelő reggeli jó hatással lehet az egészségünkre, azon belül segítheti a csontjaink épülését és fenntartását is. Mutatunk öt olyan élelmiszert, amelynek fogyasztása rendkívül jó napindító, hiszen nem terheli meg a szervezetünket, valamint remek csontépítő.


A reggeli lenne a nap legfontosabb étkezése?

Nagyon jó kezdése lehet a napnak olyan ételek fogyasztása, amelyek gazdagok csontépítő tápanyagokban, mint például kalciumban, D-vitaminban, K-vitaminban, foszfortban, magnéziumban és káliumban. Továbbá egyes növényi alapú reggelik, zöldségek, 100 százalékos gyümölcslevek, teljes kiőrlésű gabonából készült ételek antioxidánsokat is tartalmazhatnak, amelyek amellett, hogy erősítik a csontjainkat, a gyulladásokat is csökkenthetnek a szervezetünkben – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

Mutatunk 5 olyan ételt, amelyek bővelkednek az említett tápanyagokban.

Dúsított narancslé

Több olyan narancslé is kapható az üzletekben, amelyek kalciummal és D-vitaminnal dúsítottak. Ezek a tápanyagok részben a gyümölcslé segítségével nagyon jól felszívódnak a szervezetben. Az American Journal of Clinical Nutrition című lapban megjelent kutatás szerint a D-vitamin a dúsított narancslében ugyanolyan hatékony, mint a táplálékkiegészítőkben.

Gombák

A gombás tojásrántotta remek csontépítő táplálék. Egyebek között a portobellot, a shiitake, vagy a laskagomba is megfelel a célra, hiszen mind gazdagok D-vitaminban. Azáltal, hogy segíti a kalcium felszívódását, támogatja a csontszövetek építéséhez és fenntartásához szükséges mátrixot is. A Journal of Nutritional Biochemistry című szaklapban publikált állatmodell-kísérletek szerint a D-vitaminnal dúsított gombák (egy speciális megvilágításos kezelés hatására növelték bennük a D2 vitamin mennyiségét) javították a csontsűrűséget is.

Görög joghurt

A görög joghurt kalciumban és fehérjében gazdag, valamint magnéziumot és foszfort is tartalmaz, amire szintén szükségük van a csontoknak. Az Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism című lapban közzétett tanulmány szerint azoknál, akik 3 hónapon keresztül fogyasztottak görög joghurtot egy speciális edzésprogram mellett, intenzívebb csontképződést mértek, mint azoknál, akik placebót kaptak.

Tej és növényi alapú tejhelyettesítő termékek

A tejtermékek az egyik legjobb kalcium- és D-vitamin-források. Egy csésze tej a napi kalciumszükséglet 30 százalékát (300 milligrammot) tartalmazza, valamint a D-vitamin-szükséglet 15 százalékát, továbbá a káliumszükséglet 10 százalékát. Érdemes lehet tehát a kávénkat is tejjel fogyasztani. Növényi alapú alternatívát esetében pedig kedvezőbb lehet kalciummal és D-vitaminnal dúsítottakat vásárolni.

Tojás

A tojás kiváló minőségű fehérje-, valamint D-vitaminforrás. Naponta az emberi szervezetnek legalább 10 mikrogramm D-vitaminra van szüksége. Egy „M”, azaz közepes méretű tojás sárgája a napi D-vitamin-szükséglet nagyjából 5 százalékát biztosítja, ezért ne csak a fehér részét fogyasszuk.

Ne hagyd ki!