Új megoldással kísérleteznek a cukorbetegség elleni küzdelemben
Fotó: Shutterstock

Cukorbetegség ellen ultrahang – gyógyszer helyett is!

Ígéretes kutatások szerint a 2-es típusú cukorbetegség tabletták nélkül is kezelhető. Ehhez ultrahang-impulzusokkal „bombáztak” egy speciális ideggócot, így sikerült csökkenteni az inzulin és a vércukor szintjét – egyelőre állatkísérletekben. De már embereken is tesztelik az eljárást.


Orvosság és sebészeti beavatkozás nélkül is kordában tartható a 2-es típusú – korábban „öregkorinak” is nevezett – cukorbetegség (diabétesz) a legújabb eredmények szerint. A módszer lényege egy speciális idegcsoport ultrahangos (UH) ingerlése a májban. Az eljárás neve „periférikusan fókuszált ultrahangos stimuláció” (pFUS), amivel speciális idegvégződéseket vesznek célba erősen koncentrált ultrahang-impulzusokkal.

Ez a terület az ún. májkapu (porta hepatis), itt található egy olyan idegfonat (hepatoportal nerve plexus), amely az agy számára közvetít információkat a vércukor és a tápanyag szintjéről. „Ám ezt nagyon nehéz tanulmányozni, mert a szerkezete túl kicsi ahhoz, hogy beépített elektródákkal ingereljék a kísérletezés kedvéért” – bocsátják előre a GE (General Electric) Research, a Yale Orvosi Egyetem és két további intézet kutatói. Tanulmányukat a rendkívüli tekintélyű Nature tudományos folyóirat orvosi-biotechnológiai szakága (Nature Biomedical Engineering) közölte.

Mivel még ma is nagyon kevés olyan gyógyszer van, ami hatékonyan képes csökkenteni az inzulinszintet, ennek a pirula nélküli kezelésnek roppant nagy jelentősége lehet – ha beválik. Eddig háromféle olyan laboratóriumi állaton próbálták ki, amelyek valóban tudnak cukorbetegek lenni, ezek az egerek, patkányok és malacok. Mindegyik fajnál hatékonynak bizonyult az emberi füllel nem hallható terápia.

Ennek lényege a három percig tartó, nagyon pontosan célzott UH-kezelés, mégpedig naponta ismételve. Már elindultak az előzetes humán klinikai kísérletek is, ezek eredményére várni kell, de még az idén közölhetik őket. A módszer hátulütője, hogy rutinos kezelőszemélyzetet – és kórházi vagy rendelőintézeti felszerelést – igényelne.

Ám a kutatók szerint ez leegyszerűsíthető egy kis méretű, testen viselhető és automatizált UH-készülékkel, amit a beteg önállóan is alkalmazhat saját otthonában. Ehhez nemcsak a megfelelő mobil készülékek, hanem már az önműködő anatómiai „célfelismerő” szoftverek is rendelkezésre állnak. Az sem véletlen, hogy a projekt kiemelt támogatója a General Electric – mert ha valaki, akkor ők biztos képesek ilyen készülékeket gyártani.

Persze a biztató állatkísérletek dacára is évekig tarthat, amire a humán kísérletek megfelelő megnyugtató eredményt hoznak a terápia hatékonyságáról, valamint az ultrahang-dózis optimális mértékéről és időtartamáról.

Szakcikk: https://www.nature.com/articles/s41551-022-00870-w


Ne hagyd ki!