Tömegével kaptak diplomát a magyarok nyelvtudás nélkül
Photo by Redd on Unsplash

Tömegével kaptak diplomát a magyarok nyelvtudás nélkül

A pandémia és a gazdaság újraindítása miatt kellett lépnie az államnak.Indoklások

Már csaknem 140 ezer új diplomást hozott a nyelvvizsgamentesség - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtökön az MTI-t. A kormány először 2020 tavaszán teremtette meg a lehetőséget a pandémia miatt "beragadt" diplomák átvételére nyelvvizsga hiányában is. A közlemény szerint a gazdaság újraindításához is nagy szükség van a diplomás munkavállalókra. A felsőoktatási intézmények 2021 elejéig összesen 128 ezer oklevelet adtak ki.

Van, ahol nem kell tudni

Noha sok embernek hozott az állami szférában magasabb fizetést a nyelvvizsga nélküli diploma, európai összehasonlításban továbbra is elkeserítő magyarok nyelvtudása. Az Eurostat 2019. decemberi adatai szerint a magyarok több mint fele nem beszél semmilyen idegen nyelvet, a britek és a románok után nálunk él arányaiban a legtöbb olyan ember Európában, aki csak az anyanyelvén tud megszólalni. A magyar 18-30 évesek tekintetében már valamivel jobb a helyzet, mint korábban. Ugyanakkor a legfiatalabbaknál a tanulás hatékonyságával is problémák vannak, 2018-ban a nyolcadikosok 40 százaléka nem felelt meg a központi angol szintfelmérőn.

Diploma + nyelvtudás = magas fizetés

Az Európai Unióban 2020-ban a 30-34 évesek 41 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel - derült ki az Eurostat friss adataiból. Magyarországon ez az arány 31 százalékos, amivel a sereghajtók közé tartozunk. Közgazdászok szerint a diploma egyenesen az elképzelhető legjobb befektetés. Megtérülése kenterbe veri mind a részvényt, mind a kötvényét, mind az ingatlanokét. A diploma aktív nyelvtudással pedig egyenes utat jelent az átlag feletti fizetéshez.

Ne hagyd ki!