Nem adják ki a diplomákat nyelvvizsga nélkül, lejárt az amnesztia
Fotó: Shutterstock

Ha nincs nyelvvizsga, nincs diploma, vége az amnesztiának

Idén már nem adják ki a diplomákat nyelvvizsga nélkül, közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium az RTL Híradóval.


A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája szerint sokan félreértelmezhettek egy törvénymódosítást, emiatt több ezer hallgató bízott abban, hogy nyelvvizsga nélkül is megkapja diplomát. A mentesség viszont csak azokra vonatkozik, akik 2021 augusztusának végéig záróvizsgáztak.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik novemberi kormányinfón arról beszélt, hogy a kedvezmény csak egyszeri alkalomra szólt, amit a gazdaság helyzete indokolt a járvány idején. A tavaly szeptemberi adatok szerint csaknem 140 ezer új diplomást hozott a nyelvvizsgamentesség. A kormány először 2020 tavaszán teremtette meg a lehetőséget a pandémia miatt "beragadt" diplomák átvételére nyelvvizsga hiányában is, azzal az indokkal, hogy a gazdaság újraindításához nagy szükség van a diplomás munkavállalókra.

Noha sok embernek hozhatott magasabb fizetést a nyelvvizsga nélküli diploma, európai összehasonlításban továbbra is elkeserítő magyarok nyelvtudása. Az Eurostat 2019. decemberi adatai szerint a magyarok több mint fele nem beszél semmilyen idegen nyelvet, a britek és a románok után nálunk él arányaiban a legtöbb olyan ember Európában, aki csak az anyanyelvén tud megszólalni. A magyar 18-30 éveseknél már valamivel jobb a helyzet, mint korábban. Ugyanakkor a legfiatalabbaknál a tanulás hatékonyságával is problémák vannak, 2018-ban a nyolcadikosok 40 százaléka nem felelt meg a központi angol szintfelmérőn.

Az Európai Unióban 2020-ban a 30-34 évesek 41 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel - derült ki az Eurostat friss adataiból. Magyarországon ez az arány 31 százalékos, amivel a sereghajtók közé tartozunk.


Ne hagyd ki!