Egyetemista, egyetem, diák, tanulás, diploma

s

Photo by Icons8 Team on Unsplash

Ezeket a szakokat és egyetemeket rohanják le a magyar diákok

Július 24-én lesz a “vonalhúzás”, ekkor derülnek ki, hogy a magyar felsőoktatásba jelentkező diákok bejutnak-e és ha igen, mely egyetem mely szakjára. Itt vannak a legnépszerűbb egyetemek és szakok.


A legnépszerűbb egyetemek

Az Oktatási Hivatal közlése szerint a jelentkezők 67 százaléka alapképzésre, 20 százaléka mesterképzésre, 10 százaléka osztatlan szakokra, 3 százalék pedig felsőoktatási szakképzésre jelentkezett. A legtöbb jelentkezőt, összesen 17 080 főt idén is az Eötvös Loránd Tudományegyetem vonzotta; amit a három legnagyobb vidéki egyetem követ. 9950 jelentkezővel a második legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a Debreceni Egyetem, a harmadik a 8395 jelentkezőt vonzó Szegedi Tudományegyetem, a negyedik pedig 7292 jelentkezővel a Pécsi Tudományegyetem. Az ötödik legnépszerűbb felsőoktatási intézmény a budapesti székhelyű Budapesti Gazdasági Egyetem lett 6729 jelentkezővel.

A legnépszerűbb szakok

A legnépszerűbb szak 6801 jelentkezővel ezúttal is a gazdálkodási és menedzsment alapképzés volt, amit a pszichológia, a jogász, az ápolás és betegellátás és a kereskedelem és marketing szakok követtek.

Ha nem sikerül a felvételi: pótfelvételi

Akit a július 24-i ponthatár kihirdetés alapján sehová sem vettek fel, annak nem kell kétségbe esnie, ugyanis augusztus első felében indul a pótfelvételi. Ezen csak azok a diákok vehetnek részt, akik:
vagy egyáltalán nem jelentkeztek az idei általános felsőoktatási felvételire
vagy jelentkeztek, de egyetlen szakra sem kerültek be.

Ha azonban nem az elsőnek megjelölt álomszakra jutottatok be, hanem csak a másodikra vagy a sokadikra, csak nem akarnak beiratkozni, akkor nem vehetnek részt pótfelvételin. A pótfelvételin meghirdetett képzésekhez viszont többnyire mélyen a zsebbe kell nyúlni, hiszen ebben az esetben az egyetemek és főiskolák általában csak önköltséges képzéseket hirdetnek meg. Állami ösztöndíjas helyekből csak nagyon kevés van - írja az Eduline.


Ne hagyd ki!