Megatrendek a befektetésekben
Fotó: Equilor Alapkezelő

Megatrendek a befektetésekben: a kompetencia legyőzi a forradalmárokat

Digitalizáció, klímaváltozás, urbanizáció – csak néhány megatrend, melyek alapjaiban határozzák meg az emberiség jelenét és jövőjét, így befektetőként is érdemes figyelemmel kísérnünk a változásokat. Az Equilor Alapkezelő szakértője szerint azonban gyakran nem a forradalmárok, hanem a kompetensek érhetnek el kimagasló eredményeket.


A megatrendek dinamikusan alakulnak a társadalmi, politikai, környezeti és technológiai változásokkal, ugyanakkor a legnagyobb kihívásokat hordozó trendek jelentőségüknél fogva tartósan befolyásolják döntéseinket; egyszerűen megkerülhetetlenek. A globális kérdésekkel foglalkozó nemzetközi szervezetek, vállalati tanácsadók, piaci hír- és adatszolgáltatók elemzéseiből határozottan körvonalazódik korunkban három központi témakör: a klímaváltozás, az urbanizáció, és a digitalizáció térnyerése miatti gyors változások korunk legnagyobb kihívásai.

A megatrendekre válaszul már eddig is számos inspiráló megoldás született – akár a mesterséges intelligencia, a robotika, az információközlés vagy a biotechnológia területén –, és aki ezeket időben észrevette, a befektetéseivel is számottevő sikereket, átlagon felüli befektetési hozamokat érhetett el. A megatrendek emberi tevékenység révén jönnek létre, társadalmi kontextusban értelmezhetőek, hálózatos tulajdonságaik vannak, így a hálózatkutatás felfedezései segíthetnek értelmezésükben.

Az egyik legtöbbet hivatkozott hálózati összefüggés, a Barabási-Albert modell üzenete az üzleti élet működését ismerőknek nem okoz meglepetést: az elsőket, a legtöbb kapcsolattal rendelkezőket keresi mindenki, a siker további sikert hoz, és így az elsőké a győzelem. Csakhogy a terület kutatói felismerték, hogy növekvő, preferenciális kapcsolódás szerint alakuló hálózatokban az egyes szereplők vélt hasznossága is befolyásolja a központi szerepet – így lehetséges, hogy gyakran az utolsókból lesznek az elsők. A befektetési döntésekre vonatkoztatva ennek megfelelően a következő ígéretes forradalmárok kiválasztásánál fontosabb, hogy a befektetők azoknak szavazzanak bizalmat, akik értékítéletük szerint mérlegelve jó választ adhatnak az ismert megatrendek által támasztott kihívásokra.

Ezt az elvet követve indította el az Equilor Alapkezelő 2024 elején az Artemisz Megatrend és az Artemisz Digital Assets befektetési alapokat: azokat a vállalatokat keressük, melyek részletes és reális stratégiával rendelkeznek a teljes innovációs időtávra vonatkozóan, mindemellett rendelkeznek az üzleti megvalósításhoz szükséges erőforrásokkal és a feladathoz illeszkedő szervezeti ökoszisztémával, amivel jó esélyük van pozitív külső gazdasági hatások, externáliák létrehozására és megragadására.

A kiválasztási megközelítéssel a nagy piaci kapitalizációjú technológiai vállalatok részvényei dominálják a portfóliót, ugyanakkor kollektív befektetési eszközökön keresztül teljes tematikus részvénycsoportok felé is vállalunk kitettséget. A széles diverzifikáció ellenére a növekedési szektorok általánosan magas bétája miatt nagyobb kilengéseket mutat az alapok teljesítménye, mint az átfogó piaci indexek; de nagy zuhanásra jóval kisebb esély van az alapoknál alkalmazott kiválasztási stratégiával, mintha az innovációs életciklus elején járó társaságok közül válogatnánk.

Az Artemisz alapok pozitív hálózati externáliákra fókuszáló stratégiájával azon dolgozunk, hogy a rövid távú kilengések helyett erősebb trendeket ragadjunk meg, és stabilabb alapot nyújtsunk a befektetőknek: úgy gondoljuk, hogy tartós sikert a világunkat meghatározó trendek megértésétől és megragadásától várhatunk. (x)

Amennyiben felkeltette a téma az érdeklődését, hasonló témákról blogunkban is olvashat: https://blog.eqa.hu/

A cikk szerzője Sághy Balázs, az Equilor Alapkezelő senior portfoliómenedzsere.

Fotó: Equilor Alapkezelő

A tájékoztatás nem teljes körű, kizárólag a figyelem felkeltésére irányul. Jelen dokumentum nem minősül befektetési tanácsadásnak, illetve befektetési elemzésnek, sem önmagában, sem részben nem képez ajánlatot, vagy felhívást semmilyen tőkepiaci instrumentum megszerzésére, tartására vagy értékesítésére és nem tekinthető szerződéskötésre, vagy kötelezettségvállalásra történő ösztönzésként, továbbá nem célja, hogy befektetési stratégiára tegyen javaslatot, vagy az eszközök jövőbeli értékére vagy árára vonatkozó véleményt adjon. Jelen tájékoztatás nem veszi figyelembe a befektetők egyéni körülményeit, így az nem jelent kizárólagos alapot a befektetési döntés meghozatalához. Az eszközök múltbeli teljesítménye, hozama nem jelent garanciát a jövőbeni teljesítményre, hozamra. A dokumentum, vagy annak tartalmának ilyen felhasználásából, illetve azzal összefüggésben bármely más módon keletkező esetleges veszteségekért az Equilor Alapkezelő Zrt. („Alapkezelő”) felelősséget nem vállal. A dokumentumban foglalt információk több, különböző forrásból származnak, és az Alapkezelő nem garantálja azok pontosságát, vagy teljességét. Ezen információk frissítésére az Alapkezelő nem vállal kötelezettséget. Az Alapkezelő munkavállalói és ügyfelei az elemzésben szereplő eszközökben pozíciókkal rendelkezhetnek, melyek jelen tájékoztatás tartalmától függetlenül is bármikor megváltozhatnak. Mielőtt bármilyen befektetési eszközben pozíciót vállal, feltétlenül győződjön meg, hogy megértette a piac működését és kockázatát, s az teljes mértékben megfelel saját – befektetési – céljainak és elvárásainak.

Az Equilor Alapkezelőről

A több mint egy évtizede alapított Equilor Alapkezelő nyilvános és zártkörű befektetési alapok, valamint tőkealapok kezelése mellett intézményi és privát vagyonkezeléssel, valamint befektetési tanácsadással foglalkozik. A független alapkezelő célja, hogy munkatársai több évtizedes hazai és nemzetközi tapasztalataira támaszkodva, azt továbbfejlesztve, specializált vagyonkezelői szolgáltatásokat nyújtson, mind az intézményi, mind a lakossági szegmens részére. Az Equilor Alapkezelő ügyfelei között megtalálhatóak önkéntes nyugdíjpénztárak, nonprofit szervezetek, vállalatok, valamint magánszemélyek. A társaság által kezelt vagyon 2023-ban meghaladta a 260 milliárd forintot. Az Equilor Alapkezelő tevékenysége kiterjed az alapkezelők által végezhető összes befektetési területre, úgymint az értékpapír és ingatlan befektetési alapok, tőkealapok kezelése, valamint portfoliókezelés. Az alapkezelő 2022-ben elindította Wealth Office szolgáltatását, melynek keretében eddig kizárólag intézményeknek elérhető széleskörű befektetési lehetőségeket kínál privát ügyfeleknek.

Ne hagyd ki!