9000 milliárd forint fejlesztésre
Forrás: Shutterstock

Mire költhet az ország 9000 milliárdot? Mutatjuk a terveket

Mutatunk néhány részletet abból, mi áll az Európai Bizottsághoz decemberben benyújtott Partnerségi Megállapodásunkban.


Rengeteg pénzről van szó

Hazánk december 30-án nyújtotta be az Európai Bizottságnak a Partnerségi Megállapodást. Ez a dokumentum tartalmazza azt, hogy a 2021-től 2027-ig terjedő időszakban a hazai társfinanszírozással együtt felhasználható 9 ezer milliárd forint kohéziós forrásból milyen fejlesztések valósulhatnak meg. A Megállapodás, majd azt követően az operatív programok átadása az első lépés ahhoz, hogy a 2021-27-es fejlesztési időszakban a Magyarország számára rendelkezésre álló uniós források lehívhatóak legyenek – áll az Agroinform.hu cikkében.

Amit eddig tudhatunk a Megállapodás tartalmáról, hogy a források legalább 65 százaléka a 4 legkedvezőtlenebb helyzetű magyar régióba kerülhet. A tervek szerint a támogatásokból legnagyobb arányban a gazdaságfejlesztési program részesül. Elsősorban a kis- és középvállalkozások beruházásai kaphatnak némi többletforrást, de a korábbiaknál több pénzt kívánnak fordítani a vidék- és vidéki települések fejlesztésére is. Mindezek mellett az eddigieket felülmúló támogatásra számíthat a közlekedésfejlesztési, illetve a környezeti és energetikai programok. Ezeken belül elsősorban a közösségi és vasúti közlekedés korszerűsítését, valamint a megújuló energiafelhasználás elterjedését segítenék elő. A közoktatás fejlesztését, a társadalmi felzárkózási programokat, valamint az egészségügyi és szociális beruházásokat külön operatív programból, valamint a Helyreállítási Tervből is finanszíroznák.

Pár irányadó adat

És íme, néhány előzetes pénzügyi allokáció és az ahhoz kapcsolódó nemzeti hozzájárulás összege (kerekítve) a dokumentumokból:

 • Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz: 6,6 milliárd euró
 • Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz: 4,3 milliárd euró
 • Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz: 4 milliárd euró
 • Digitális Megújulás Operatív Program Plusz: 2 milliárd euró
 • Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz: 3 milliárd euró
 • Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz: 5,2 milliárd euró
 • Végrehajtási Operatív Program Plusz: 0,9 milliárd euró
 • Magyar Halgazdálkodási Operatív Program Plusz: 0,05 milliárd euró
 • A Partnerségi Megállapodás mellett érdemes megemlíteni, hogy azzal egyidőben az új Közös Agrárpolitikához kapcsolódó magyar Stratégiai Terv is elkészült, melyet szintén december 30-án nyújtott be a magyar kormány az Európai Bizottságnak.

  Ne hagyd ki!