Többen is sikeresek lehetnek a versenyen
Fotó: Shutterstock

Magyar fiatalokat is várnak egy ritka csábító versenyre

Összesen 32 millió forint értékben informatikai képzés Németországban, ingyenes szállás és étkezés lehet a jutalma annak a diáknak, aki sikeres a brémai Constructor Egyetem versenyét. A lehetőség nyitott a magyarok előtt is.


Óriási díj a német egyetem programozási versenyén

Jelentős fődíjjal vonzza a versenyzőket a Constructor Open Cup 2023-as kiírása. A négy órán át tartó megmérettetésen 12–14 különböző nehézségi szintű algoritmikus-programozási feladatot kell megoldaniuk a jelentkezőknek. Akik a legjobban teljesítik a feladatot, felvételt nyerhetnek az egyetem Adattudomány és szoftverfejlesztés (Data Science and Software Development BSc) alapdiplomás képzésére, akár teljes ösztöndíjjal.

Azonban nemcsak a tandíjat állja, hanem a lakhatást és az étkezést is ingyenesen biztosítja az iskola a képzés teljes ideje alatt, mintegy 80 ezer euró, azaz durván 32 millió forint értékben. A fiatalok közül többen is - teljesen vagy részlegesen - elnyerhetik a díjakat. Továbbá a világ egyik legnagyobb szoftverfejlesztő cége, a JetBrains is a verseny és az ösztöndíj támogatója. A diákok a képzés végén akár állásajánlatot is kaphatnak tőlük.

A HVG megjegyzi, az egyetem rektora, Thomas Auf der Heyde fontosnak tartja, hogy a magyar diákokat is segítsék, ők is részt vegyenek a versenyen. Az intézményben korábban is voltak, és jelenleg is tanulnak magyarok.

A résztvevők március 23-a és 29-e között egy gyakorló fordulóban ismerkedhetnek meg a programozási környezettel. A fő versenyre március 30-án lesz. Az egyetem szerint bárki jelentkezhet a megmérettetésre, azonban az említett BSc-képzésre azok nyerhetnek ösztöndíjat, akik elvégezték a középiskolát, vagy végzős középiskolai tanulók. Esetleg másik egyetemre járnak, van kreditjük, de nappalis hallgatóként nincs befejezett két félévük. A képzés elvégzéséhez az angol nyelvtudás szintén alapelvárás. Jelentkezni ezen az oldalon lehet.

Kiemelkedő fizetések

Magyarországon a legjobban keresők között vannak egyes it-s szakemberek. Kiemelkedő fizetés várja például a szoftverfejlesztőket. Full-stack Developerként bruttó 1,5-2 millió forintot, Java Developerként bruttó 1,3-1,9 millió forintot, Software Architect pozícióban pedig akár bruttó 2 millió forintot is elkérhet egy szakértő havonta.

Emellett növekszik a kereslet az üzleti IT területen otthonosan mozgókra is. A Data Scientist és a Data Engineer állásokra milliós juttatásokért toboroznak alkalmazottakat a cégek.

Összességében pedig a Cloud Architectek kereshetnek a legjobban a magyar piacon, hiszen jelenleg leginkább ilyen IT-s szakemberekért versenyeznek a hazai vállalatok.

Ne hagyd ki!