"Kellemetlen" faktor a szakmai kiégés és a stressz
Fotó: Shutterstock

Magyarok, akik milliós fizetésért dolgozhatnak otthonról

Továbbra is informatikusok tízezrei hiányoznak a magyar munkaerőpiacról. Részben emiatt több IT-s területen a bruttó egymillió forintot is meghaladják a fizetések. Mindemellett terjed az otthoni munkavégzés is a szektorban, és a bérek csökkenése sem várható.


Havi milliós fizetés és home office Magyarországon

Egy tapasztalt Java programozó akár havi bruttó 2 millió forintos fizetést is elkérhet manapság, de egy szenior felhőmérnök juttatásai ennél is nagyobbak lehetnek. A magas bér mellett a rugalmas munkakörülményeket is elvárják a szakemberek a munkaerőhiánnyal küzdő magyar IT-szektorban a Stylers információ-technológiai cégcsoport elemzése szerint.

Az informatikai szakemberek jelentős magyarországi kereslete párhuzamba vonható azzal, hogy a digitális transzformációt, a szolgáltatások online térbe költöztetését, a kiberbiztonság kérdéskörét és sokszor a tartós home office munkavégzés feltételeinek megteremtését a hazai cégek sem úszhatják meg – jegyzi meg a Napi. Ezen feladatok elvégzése komoly IT-s szakértelmet kíván.

Pontosan kiket és mekkora fizetésért?

Továbbra is kiemelkedő fizetés várja a szoftverfejlesztőket. Full-stack Developerként bruttó 1,5-2 millió forintot, Java Developerként bruttó 1,3-1,9 millió forintot, Software Architect pozícióban pedig akár bruttó 2 millió forintot is elkérhet egy szakember havonta.

Emellett növekszik a kereslet az üzleti IT területen otthonosan mozgókra is. A Data Scientist és a Data Engineer állásokra milliós juttatásokért toboroznak alkalmazottakat a cégek.

Összességében pedig a Cloud Architectek kereshetnek a legjobban a magyar piacon., hiszen jelenleg leginkább ilyen IT-s szakemberekért versenyeznek a hazai vállalatok.

Vonzó külföld és ki is lehet égni

Egy másik tavalyi kutatás pedig arra világít rá, hogy a következő 20 évben az IT-s szakemberek legalább negyede néhány évre elhagyhatja az országot. A külföldi munkavégzés elsősorban a karrierjük elején álló munkavállalókra jellemző, ezen belül azokra, akik még nem alapítottak családot, illetve nem születtek gyermekeik.

A kutatásban résztvevők többsége szerint a már külföldön/külföldre dolgozókat hazacsábítani, illetve az erre készülőket maradásra ösztönözni csak versenyképes jövedelmekkel, illetve a külföldi munkavállaláshoz hasonló egyéb feltételekkel lehet.

Bár a válaszadók jelentős része gondolkozott korábban az IT-s pálya elhagyásán, azonban legfeljebb a tizedük lépheti azt meg. A pályaelhagyás mögött meghúzódó okok között a legnagyobb arányban a szakmai kiégést, a túl magas stresszt, illetve a más hivatások iránti érdeklődés szerepel.

A munkájuk nehézségei között a legtöbben a folyamatosan frissülő tudás megszerzését és megtartását, illetve az új, kurrens ismeretek elsajátítását említették.

Ne hagyd ki!