Viszlát, Internet Explorer! Kitűzték a legendás böngésző nyugdíjazásának napját
©Fitim Bushati/123RF.COM

Viszlát, Internet Explorer! Kitűzték a  böngésző nyugdíjazásának napját

A Microsoft 25 évnyi szolgálat után nyugdíjba küldi a világ egyik első internetes böngészőjét, az Internet Explorer-t. A böngésző utolsó munkanapja 2022. június 15-én lesz-írja a The Verge.


Az 1995-ben bevezetett Internet Explorer hosszú éveken át uralta a böngészők világát. Aztán jött a Chrome és a Firefox, és egyre kevesebb ember választotta az Explorert. A Microsoft már évek óta tervezi a böngésző leállítását. Ennek első hírnöke a Microsoft Edge megalkotása volt, melyet 2015-ben dobott piacra a vállalat. Sean Lyndersay, az Edge programigazgatója kifejtette, hogy az Internet Explorer jövője a Windows 10-en a Microsoft Edge. 2022. június 15-én kivonják a forgalomból, és minden támogatást, illetve frissítést megvonnak az Explorer-től.

Mi lesz a régi weboldalakkal?

2019-ben a Microsoft inkább „kompatibilitási megoldásnak" nevezte az Explorer-t, mintsem valódi böngészőnek. Évek óta arra ösztönzik a vállalatokat, hogy térjenek át az Edge használatára. Persze a Microsoft tisztában van vele, hogy rengeteg megbízható, jól működő weboldal továbbra is az Explorer-re épül. Éppen ezért beépített egy úgynevezett IE módot az Edge böngészőbe. Az említett IE mód támogatja a régebbi ActiveX vezérlőket, illetve a „legacy" weboldalakat is. Ezek olyan oldalak, melyek elavult technológiára épülnek, helyettesítésük azonban szinte lehetetlen az óriási felhasználóibázisaik miatt. Mint kiderült, meglepően sok vállalat használ napjainkban is ilyen jellegű oldalakat. Azonban érdemes minél előbb optimalizálni a rendszereket, ugyanis az IE mód valószínűleg csak 2029-ig lesz elérhető.

Már nincs visszaút

Az Edge mellett más intézkedések is jelzik az Explorer végét. 2020 óta az Internet Explorer már nem támogatja a Microsoft Teams szolgáltatásait. A Microsoft valószínűleg még idén letiltja az Explorer hozzáférését az Office 365, a OneDrive, az Outlook és sok más, népszerű alkalmazáshoz.

Sean Lyndersay hozzátette, az Explorer továbbra is elérhető lesz a Windows 10-en, de jövő nyáron minden frissítést és fejlesztést megvonnak a böngészőtől. Illetve bővíteni fogják a letiltott alkalmazások listáját is.

Úgy néz ki, az Edge lesz az új böngésző, aminek segítségével a felhasználók letöltik a Chrome-ot, vagy a Firefox-ot. Ez már választás kérdése.

Ne hagyd ki!