Bontás, átépítés

A kockaház a második legkeresettebb ingatlantípus ma Magyarországon, ez derült ki egy friss, országos és reprezentatív felmérésből.


A kutatásban a válaszadók 23 százaléka felelte azt, hogy jelenleg is kockaházban lakik, és 49 százalék lakott valaha ilyen épületben. Az arányokat tekintve a kockaházaknál csak a tetőtér beépítéses családi házak népszerűbbek (30 százalék). A harmadik helyen a többszintes családi házak állnak (25 százalék).

A BMI Magyarország közleménye szerint a kockaházak állapota vegyes, de összességében felújított, újszerű, közepes vagy jó állapotról számolnak be a benne lakók (83 százalék), és kevesebb, mint ötödük vallja otthonát befejezetlennek vagy felújítandónak.

Szeretjük a Kádár-kockát

A kockaházak lakóit az jellemzi, hogy a felújításra folyamatosan költöttek. Összességében nagyobb arányban végeztek felújítási munkákat a Kádár-kockákon (91 százalék), mint a többi háztípuson (83 százalék), és a jövőben is többen terveznek korszerűsítést.

Akik pedig vásárolták, jellemzően a kedvező elhelyezkedés és ár miatt költöztek ilyen típusú otthonba, írja a hvg.hu. A kockaházak felújításához és új házak építéséhez a Nemzeti Mintaterv Katalógusból is lehet letölteni tervrajzokat, korábbi cikkünkből te is megtudhatod, milyen csodákat lehet varázsolni a jellegtelen kockákból.


Ne hagyd ki!