Villámrandi kockás padlós helyiségben
Kép: Shutterstock

Kiderült, hány perc alatt dől el a szerelem első látásra

Azt mondják, hogy a szerelem első látásra hirtelen kólint fejbe, de egy új tanulmány most megállapította ennek valós idejét. Izraeli kutatók azt vizsgálták, hogyan változik a bőr verejtékezése és az apró mozdulatok, amikor férfiak és nők villámrandin találkoznak.


Biológiai összhang

A kutatók arra jutottak, hogy azok a párok, amelyek érdeklődtek egymás iránt, biológiailag szinkronba kerültek. Ezt úgy állapították meg, hogy a résztvevőkre egy karkötőt tettek, amellyel az elektrodermális aktivitást, vagyis a bőr vezetőképességét mérték.

Az elektrodermális összhang erős kapcsolatot mutatott a nők szexuális érdeklődésével, míg a férfiak esetében ez kevésbé volt jellemző.

A kölcsönösen érdeklődő párok a fizikai tevékenységüket – például a mosolygást, bólintást, a lábak és kezek mozgását - is összehangolták a randi alatt.

A tanulmányt a Jeruzsálemi Héber Egyetemen végezték, és az eredményeket a Scientific Reports-ban jelentették meg.

Külső jegyek

A partnerrel való kapcsolatteremtés azon múlik, hogy hogyan tudjuk szinkronba hozni vele a testünket – mondta a kutatás szerzője, Shir Atzil pszichológus. Hozzátette, hogy a randik első két percében keletkezett élettani szinkron előre jelezte a romantikus érdeklődést.

A párválasztás mögötti folyamatok régóta foglalkoztatják a tudósokat. A klasszikus evolúciós teóriák nagy hangsúlyt helyeznek a külső jegyekre, mint az arcformára, a hajszínre, a termékenység jeleire, például a széles csípőre.

Atzil doktor szerint azonban ez nem magyarázza, hogyan lobban fel a szikra két ember között egy interakció során, és nem veszi figyelembe a kölcsönös fiziológiai vagy viselkedésbeli hasonulást sem, ami akkor alakul ki, ha két ember vonzódik egymáshoz.

Két perc alatt összhang

A kutatásban 32 heteroszexuális egyetemi hallgató, 16 nő 16 férfi vett részt, akik saját bevallásuk szerint nyitottak voltak a párkeresésre.

A villámrandik öt percig tartottak, és míg a felek beszélgettek egymással, Empatica E4 karkötővel mérték testük elektrodermális aktivitását. Ugyancsak rögzítették a partnerek mozgását. Ezután a résztvevők elmondták, érztek-e romatikus érzelmet és testi vonzódást a másik iránt.

A sikeres randik esetében az elektrodermális aktivitás két percen belül összhangba került.

A teljes öt perc alatti tükörmozgások pedig erőteljesen kapcsolatba hozhatók a romantikus érdeklődés fokával.

A tanulmányból világosan kiderült, hogy amikor a párok öntudatlanul összehangolják fiziológiai működésüket és átveszik a partner mozgásait a randi alatt, romantikusan vonzódnak egymáshoz – vonta le a következtetést Atzil doktor.

Ne hagyd ki!