A lista összeállítói három szempontot vizsgáltak: a Nobel-díjasok számát, a lakosság átlagos IQ-szintjét és az iskolázottságát.


Nincs okunk szégyenkezni, jól állunk. Ami a Nobel-díjasok számát illeti, a lista készítői (vouchercloud.com) 9 magyar díjazottat említenek, mert azokat a tudósokat számolják ide, akik Magyarországon születtek (most erről nem nyitunk vitát, más listákon ennél több név szerepel). Mindenesetre az itt szereplő 9 díjazottal az országok rangsorában a 21. helyen állunk. Az elsőség az Egyesült Államoké (368 Nobel-díjassal).

IQ tekintetében a 24. helyen vagyunk, 98,1-es eredménnyel. A listát Szingapúr vezeti, 107,1 ponttal. Ami pedig a harmadik vizsgált kritériumot, az iskolázottságot illeti, itt a 14. pozíció a miénk. Az elsőség Szingapúré.

És akkor jöjjön a végeredmény!

A három lista mindegyikén benne vagyunk az első 25-ben, ez végül, az összesített eredmények alapján a 16.helyre volt elég, előttünk a finnek, mögöttünk a dánok állnak. A legokosabb ország Japán, a második Svájc, a harmadik Kína.

Nem állítjuk, hogy a módszertan tökéletes és nagyon tudományos lenne, de az összesítés kétségtelenül szórakoztató. Ha többre is kíváncsi vagy, a listát ITT találod.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Újabb cég állt át a négynapos munkahétre

A milliárd dolláros amerikai startup, a Bolt (nem összekeverendő a hazánkban is működő, azonos nevű vállalattal) három hónapos tesztprojektet indított, amelyben azt vizsgálja, hogyan hat a dolgozóira a négynapos munkahét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: pixabay.com

Az ABBA sztárjánál ma is a "Money, money, money" a sláger

Banális okból kifolyólag a zeneipar szereplői évente több mint 500 millió fonttól, átszámítva nagyjából 206 milliárd forinttól esnek el. Az ABBA sztárja, Bjorn Ulvaeus egy olyan kampányt indított, amellyel kiküszöbölhető a probléma.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

A magyar bitcoinosok megemlegetik Matthew Nolan nevét

Magyar áldozatai is vannak annak a nemzetközi bitcoinos csalássorozatnak, amelyben már a hazai rendőrség is nyomoz. Az esetről a hvg.hu számolt be.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!