Az elhízás komoly betegségeket okozhat a kutyáknál és a macskáknál

A háziállatok elhízását több nyugati országban is betegségként ismerik el. Kezelésében számos újítás segíti a gazdákat.


Az Egyesült Királyságban tartott kutyák több mint 50, a macskák körülbelül 40 százaléka túlsúlyos vagy elhízott az Állateledelgyártók Szövetsége (Pet Food Manufacturer Association) felmérése szerint. Az állattartók azonban nincsenek tisztában az egyre növekvő problémával, a megkérdezett gazdák 68 százaléka szerint kis kedvencük nem kövér, legfeljebb stramm.

Az egyszerű megoldások

Ma már számos eszköz segít nyomon követni a kedvtelésből tartott állatok súlyát és táplálékbevitelét. A legegyszerűbb megoldás az automatikus kisállat-etető, amely beállítja a házi kedvencek napi adagját, és a gazdákkal ellentétben nem hatja meg, ha a kutya vagy a macska fátyolos szemekkel követel magának még több ennivalót. Elterjedt a kamerák használata is, amelyekkel azt lehet megfigyelni, hogy mennyit mozognak, mit csinálnak, és főleg mikor és mennyit esznek a derék négylábúak.

A bonyolultabb megoldások

Fontos tudni, hogy mennyit eszik \u00e9s mennyit mozog a kutya

Fotó:123RF

Az Egyesült Királyságban működő PitPat kifejlesztett egy nyakörvre szerelhető aktivitásmonitort, amely nem zavarja az állatot a mozgásában, ütésálló, és két évig is kitart benne az elem. Az eszköz egy ingyenes letölthető applikációnak köszönhetően testhezálló fittségi mutatókat határoz meg a kutyák számára, amelyek eléréséhez nyomon követi és elemzi a mozgásukat.

Andrew Nowell vezérigazgató nem örül annak, hogy néhány gazda emberekre kifejlesztett szenzorokkal próbálja ellenőrizni kutyája erőnlétét, az ezekből az eszközökből nyert adatok ugyanis nem pontosak.

Sokat kell tudni arról, hogy a kutya hogyan mozog, az sem mindegy, hogy éppen sétál, fut, pihen vagy játszik. Arról nem beszélve, hogy ezek a tulajdonságok fajtánként is nagyon változóak.

A háziállatok túlsúlyának fő oka az, hogy túl sokat esznek (agyonetetik őket a gazdáik) és keveset mozognak. A PitPat most azon dolgozik, hogy az aktivitásmonitorból nyert, az állatok súlyára is vonatkozó adatokat állatorvosi segítséggel feldolgozva támogassa a bevitt és a leadott energia megfelelő egyensúlyának megteremtését.

A macskáknak is van segítség

Legyen gyan\u00fas, ha a macska t\u00fak gyakran j\u00e1r az alomra

Fotó:123RF

A madridi székhelyű Moggie.me terméke egy intelligens nyakörvvel összekapcsolt mobilalkalmazás macskák számára, amely a gazdáknak ad személyre szabott tanácsokat a cicák viselkedéséről, mindennapi tevékenységéről rögzített adatok alapján. A szerkezet azt is tudja, hogy a macskának mire van szüksége az egészséges élethez.

Ha a macskád naponta 12-szer vonul el az alomra vagy túl sokat iszik, lehet, hogy húgyúti fertőzése van

- magyarázza Ali Ganjavian cégalapító, hozzátéve, hogy a bajok felismerésének komoly szerepe van a sikeres gyógyításban.

Megtalálni, megismerni

Az ausztriai Tractive GPS-alapú nyomkövetővel lépett be a kisállatok piacára. A termék bevezetése óta eltelt nyolc évben a cég 2 millió eurós tőkebevonással komoly beruházásokat valósított meg, széles előfizetői bázist alakított ki, ennek köszönhető, hogy a készülékük ma már sokkal okosabb, mint az induláskor volt. A házi kedvencek alvási szokásaira és a testmozgására vonatkozó adatokat is rögzíti. A cégnek 350 ezer aktív ügyfele van, csaknem az egész világban.

Az iparág gyorsan fejlődik. A ResearchandMarkets.com Pet Wearable felmérése szerint a következő öt év a nyomkövetők széleskörű elterjedésének és alkalmazásának korszaka lesz.

The Conversation

Ne hagyd ki!