A feltalálók körében még mindig nyomasztó a férfiak túlsúlya, de a nők javítottak az arányokon az elmúlt években. Magyarország is követi a nemzetközi trendeket.


Csökken a nemek közötti szakadék a szabadalmi bejelentések arányában – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. 2000-ben a nemzetközi szabadalmi bejelentések 9 százalékát lehetett női feltalálóhoz kötni, 2020-ra ez az arány 16,5 százalékra nőtt. Öt szakterületen a legmagasabb a feltalálónők aránya: ez a biotechnológia (30 százalék), a gyógyszeripar (29), az élelmiszer kémia (29), a biológiai anyagok elemzése (26) és a szerves kémia (25). Itthon a 2000–2015 közti időszakban a női feltalálók aránya 13,3 százalékot tett ki. A világon Latin-Amerikában és a Karib-térségben a legmagasabb az arányuk (19 százalék), míg Észak-Amerikában és Ázsiában 17 százalék, Európában pedig 14 százalék.

Mi a helyzet itthon?

A magyarországi adatok sok hasonlóságot mutatnak a nemzetközivel. Az SZTNH 2017-ben vizsgálta meg a nemzeti bejelentéseket, amiből kiderült, hogy a 2000-2015 időszakban a női feltalálók aránya 13,3 százalékot tett ki.

Érdemes megemlíteni, hogy a hivatal kezdeményezésére létrehozott, kiemelkedő feltalálói tevékenységet elismerő Jedlik Ányos-díjat idén két kutatónő, Karikó Katalin kutatóbiológus, illetve Fekete Andrea gyermekgyógyász is megkapta

– emelte ki Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

Hozzátette, a magyar eredetű bejelentésekben ennél kicsit nagyobb volt a nők aránya (14,3 százalék). A magyar feltaláló nők körében a szakterületek közül a mikrostrukturális és nanotechnológia (31 százalék), a biotechnológia (29 százalék) és a szerves kémia (28 százalék) voltak a legnépszerűbbek.


The Conversation

Friss

Fotó:123RF

Tényleg silányabb árut kapnak a magyarok, mint a nyugat-európaiak? Itt a válasz

Több mint 300 termék vizsgálatával 117 termékpár és -trió összehasonlítását végezte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2018 és 2021. között. Az Európai Unió által támogatott projekt célja az élelmiszerek eltérő minőségének kutatása volt. A minőségbeli eltérés ténye a vizsgált termékek több mint negyedénél igazolódott, ugyanakkor a kutatás azt is megerősítette, hogy a jelenségnek több – adott esetben akár objektív – oka is lehet.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Először veti be új fegyverét a GVH az építőiparban

A Gazdasági Versenyhivatal gyorsított ágazati vizsgálatot indított a kerámia falazóelemek (téglák) hazai piacán. A kormány nemrégiben azért tette lehetővé a GVH-nak ilyen típusú vizsgálatok elindítását, hogy hatékonyabban léphessen föl a száguldó építőipari alapanyagárak megfékezése érdekében, ha szabálytalanságot tapasztal.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:123RF

Kiderült, hogy melyik itthon kapható mosószer a hatékonyság bajnoka

Meglepő eredményt hozott az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) akkreditált vegyipari laboratóriumának összehasonlító vizsgálata. A folyékony mosószerek közül az a termék bizonyult a legjobb minőségűnek, amellyel a legkevésbé gazdaságoshoz képest kilencvenhárom forintot spórolhatunk meg minden mosáson.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!