Van, amiben a latin-amerikai nők lepipálják az európaiakat, és a magyarokat?

A feltalálók körében még mindig nyomasztó a férfiak túlsúlya, de a nők javítottak az arányokon az elmúlt években. Magyarország is követi a nemzetközi trendeket.


Csökken a nemek közötti szakadék a szabadalmi bejelentések arányában – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. 2000-ben a nemzetközi szabadalmi bejelentések 9 százalékát lehetett női feltalálóhoz kötni, 2020-ra ez az arány 16,5 százalékra nőtt. Öt szakterületen a legmagasabb a feltalálónők aránya: ez a biotechnológia (30 százalék), a gyógyszeripar (29), az élelmiszer kémia (29), a biológiai anyagok elemzése (26) és a szerves kémia (25). Itthon a 2000–2015 közti időszakban a női feltalálók aránya 13,3 százalékot tett ki. A világon Latin-Amerikában és a Karib-térségben a legmagasabb az arányuk (19 százalék), míg Észak-Amerikában és Ázsiában 17 százalék, Európában pedig 14 százalék.

Mi a helyzet itthon?

A magyarországi adatok sok hasonlóságot mutatnak a nemzetközivel. Az SZTNH 2017-ben vizsgálta meg a nemzeti bejelentéseket, amiből kiderült, hogy a 2000-2015 időszakban a női feltalálók aránya 13,3 százalékot tett ki.

Érdemes megemlíteni, hogy a hivatal kezdeményezésére létrehozott, kiemelkedő feltalálói tevékenységet elismerő Jedlik Ányos-díjat idén két kutatónő, Karikó Katalin kutatóbiológus, illetve Fekete Andrea gyermekgyógyász is megkapta

– emelte ki Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke.

Hozzátette, a magyar eredetű bejelentésekben ennél kicsit nagyobb volt a nők aránya (14,3 százalék). A magyar feltaláló nők körében a szakterületek közül a mikrostrukturális és nanotechnológia (31 százalék), a biotechnológia (29 százalék) és a szerves kémia (28 százalék) voltak a legnépszerűbbek.


The Conversation

Ne hagyd ki!