Csúcstechnológiát képviselnek a Tesla energetikai megoldásai
Fotó: Shutterstock

Nocsak: Tesla-csúcstechnológiával fejlesztik a magyar erőművet

Tesla-csúcstechnológiával fejleszti százhalombattai telephelyét a Dunamenti Erőmű a közeljövőben. Az Elon Musk cége által gyártott energetikai eszköz használatára még nem volt példa hazánkban.


Csúcstechnológiás fejlesztés

Tesla energiatárolót létesít Magyarországon a MET-csoport. A Megapack típusú energetikai eszközt Százhalombattán, a Dunamenti Erőmű fejlesztésének részeként telepíti a svájci központú társaság. Elon Musk cége az akkumulátoros energiatárolási iparág úttörője, azonban még sosem használták az ilyen, vagy ehhez hasonló csúcstechnológiájukat hazánkban. A projekt várhatóan 2022 nyarán valósulhat meg – írja az infostart.hu.

A nagyjából 4 megawattos (MW) maximális teljesítményű és 8 megawattórás tárolási kapacitású Tesla Megapack kétórás tárolási ciklusidővel rendelkezik. Ezzel szemben a Magyarországon használatban lévő hasonló készülékek fél-egyórás tárolásra alkalmasak. Ezzel teljesítményével az eszköz lehetőséget teremt a megújuló energiatermelők hatékonyabb integrációjához a Dunamenti Erőmű rendszereibe.

„A most leszerződött beruházás lesz az egyik kulcsfontosságú eszköze a 2021 áprilisban indult kutatás-fejlesztési (K+F) projektnek. A jövő a karbonmentes eszközöké, így a hálózati rugalmasságot biztosító gáztüzelésű erőműveknek is minél inkább karbonmentesnek kell lenniük. Az energiatárolásra is építő kísérleti projekt így előszobája lesz az ipari léptékű alkalmazásoknak”

- mondta Horváth Péter, a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója, a megközelítőleg 1,6 milliárd forint összköltségű K+F projektről.

Magyarország legnagyobb üzemelő gáztüzelésű erőműve a Dunamenti Erőmű 755 MW névleges teljesítményével. Az üzem többségi tulajdonosa - 74,8 százalékkos tulajdonrésszel - a MET Asset Management AG, amely cég a MET Holding tagja. Emellett a részvények 25 százalékát az MVM csoport, 0,2 százalékát pedig kisrészvényesek birtokolják a honlapjuk szerint.

Elon Musk és a nukleáris energia

Elektromos autók és megújuló energiával működő akkumulátor-farmok ide vagy oda, nagyon úgy néz ki, hogy Elon Musk a nukleáris energia pártolója. Musk már 2007-ben is úgy nyilatkozott az amerikai PBS televíziós csatornának, hogy több atomerőművet kellene építeni, amelyekkel helyettesíteni lehetne a sokkal károsabb szén- és földgázerőműveket. Idén nyáron pedig ismét felhozta a témát a Crypto Council for Innovation (CCI) által tartott konferencián. Furcsán hangozhat ez a megújuló energia egyik legnagyobb támogatójától, de kicsit mélyebbre ásva érthető az üzletember álláspontja.

A nukleáris energia ugyanis nagy általánosságban tiszta energiának számít. Előállításakor nem keletkezik semmilyen üvegházhatású gáz. Viszont az elmúlt jó néhány évben súlyos reaktor balesetek, sőt, katasztrófák történtek, amelyek rontották az erőművek megítélését. Éppen ezért Musk is úgy véli, hogy van létjogosultsága a sokak által kritizált forrásnak. A konferencián az üzletember kifejtette, hogy manapság már rendkívül biztonságos reaktorokat lehet létrehozni.

„Úgy gondolom, hogy a modern nukleáris erőművek a közhiedelemmel ellentétben biztonságosak. Én tényleg úgy vélem, hogy manapság nagyon, nagyon biztonságosan előállítható a nukleáris energia. És itt most a nukleáris maghasadásra, nem pedig a magfúzióra gondolok”

- mondta a Tesla-vezér.

Amennyiben tovább szeretnél olvasni a témáról, ajánljuk figyelmedbe ezt a cikkünket.

Ne hagyd ki!