Jó hírt közölt az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer vakcináról
Fotó:123RF

Jó hírt közölt az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer vakcináról

Az európai hatóság (EMA) friss ajánlása szerint a BioNTech és a Pfizer közösen kifejlesztett, Comirnaty nevű vakcináját a korábban javasoltnál hosszabb ideig is lehet sima hűtőszekrényben tárolni a kiolvasztás után.


Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) ajánlása szerint a mélyfagyasztásból használatra felolvasztott BioNTech/Pfizer-oltóanyagokat tartalmazó bontatlan fiolákat a korábban megjelölt öt nap helyett akár egy hónapig (31 napig) is tárolni lehet normál hűtőszekrényben. Az oltóanyag tárolásának és felhasználhatóságának változása várhatóan jelentős hatással lesz a vakcinák elosztására és az oltási kampányok tervezésére.

Enyhült a fagy

Az EMA szakértői bizottsága ezt megelőzően március végén tett közzé ajánlást a BioNTech/Pfizer-oltóanyag szállítására. Az akkori ajánlás szerint a vakcina szállítása és hosszan tartó tárolása esetében elegendő a mínusz 25 és mínusz 15 Celsius-fok közötti hőmérséklet, a korábban jelzett mínusz 90 és mínusz 60 Celsius-fok helyett.

Az ajánlások megkönnyítik a vakcina gyors szétosztását az uniós tagországok között és azokon belül azáltal, hogy megszűnnek a különlegesen alacsony hőmérsékletű tárolási feltételek.


Ne hagyd ki!