Adatközpont

3,5 milliárd euróból építenek adatközpontot Portugália digitális világának egyik legjelentősebb városában.


Az egyesül államokbeli Davidson Kempner és a brit Pioneer Point Partners befektetési vállalatok bejelentették, hogy a portugáliai Sines városába 2025-ig közösen összesen 3,5 milliárd eurót (1270 milliárd forint) fektetnek be egy nagyszabású adatközpont létrehozására.

A kiszemelt terület a fővárostól, Lisszabontól 150 kilométerre délre található. A tervezett adatközpont 5 épületből fog állni. Megújuló forrásokból termelnék az energiát, amivel a szervereket látnák el.

A Sines 4.0 lesz Európa valaha volt egyik legnagyobb adatközponti projektje, amivel a nemzetközi technológiai cégek robbanásszerűen növekvő igényeit szeretnénk kiszolgálni

-írják közleményükben a vállalatok.

Különleges helyszín

Sines városa gazdag kőkorszaki és ókori régészeti lelőhelyekben, kikötőiről és strandjairól híres. Viszont kevesen tudják, hogy hatalmas stratégiai jelentősége van a településnek. Számos kritikus fontosságú, nagysebességű, atlanti-óceáni adatkábel halad át a városban található elosztóközpontokon. Ilyen például az Ellalink, ami Európát és Dél-Amerikát köti össze. Ráadásul még Vasco da Gama felfedező is itt született.

Az adatok napjainkban a digitális gazdaság „olajának" számítanak, és Portugália hatalmasat fog profitálni a befektetésünkből

-mondta Sam Abboud, a Pioneer Point Partners egyik alapító partnere.

Ezzel arra célzott, hogy Sines városa a transzatlanti és a globális adathálózat központjává fogja avanzsálni Portugáliát az épülő adatközpontnak köszönhetően.

Nem példa nélküli

Az elmúlt időszakban óriási pénzeket fektettek hasonló adatközpontok létrehozásába. A Google, a Microsoft, a Facebook és az Amazon is milliárdokat költ el a délkelet-ázsiai térség országaiban, hogy tengeralatti kábelekkel kössék össze a kontinenseket, illetve adatközpontokkal elősegítsék a digitális transzformációt, és ezzel a fellendülést.


Related Articles Around the Web

Ne hagyd ki!