Nagyüzem a szerverközpontban

A Microsoft az elkövetkező 5 évben összesen 1 milliárd dollárt pumpál malajziai üzletekbe.


Alig néhány héttel a Facebook és a Google bejelentése után, amely szerint egy közös programban óriási, óceánt átszelő, nagy adatátvitelű, vízalatti kábelekkel kötnék össze a délkelet-ázsiai régiót Észak-Amerikával, újabb óriásberuházást nyert az egyik érintett ország.

A Microsoft bejelentette, a következő 5 évben összesen 1 milliárd dollárt tervez befektetni helyi vállalatok és kormányszervek közreműködésével Malajziában. Ez lenne az amerikai vállalat eddigi legnagyobb helyi befektetése. A beruházás a Bersama Malajzia kezdeményezés részeként fog megvalósulni, amelyben az óriáscég egy adatközpont-régiót hoz létre. Nevéhez hűen ez egy olyan regionális szuperhálózat lesz, amely több központ segítségével számos ország adatainak feldolgozását és kezelését végzi majd.

A készülő regionális adatközpont gyökeres változást fog hozni Malajzia életében

-nyilatkozta a Microsoft alelnöke, Jean-Philippe Courtois, hozzátéve, hogy a központok segítségével a kormány és az érintett vállalatok is modernizálhatják a műveleteiket.

Ezen felül a Microsoft azt is vállalta, hogy 2023 végére többmillió malajziainak segít majd a digitális készségeik fejlesztésében.

Visszanyert renomé

Nem véletlenül áramlik mostanában ennyi pénz Malajziába. A délkelet-ázsiai régió hatalmas szerepet tölt be a digitális vállalatok életben. Csak Indonéziában naponta 270 millió ember internetezik úgy, hogy a népesség csupán 10 százalékának van hozzáférése szélessávú internethez. Óriási vásárlóbázis rejlik ezeken a területeken, így az érdeklődés egyre csak növekszik.

Malajzia korábban is kedvelt befektetési helyszín volt, viszont az elmúlt évben a közvetlen külföldi beruházások 68 százalékos visszaesést produkáltak. Ennek kiküszöbölésére a pénzügyminiszter bejelentette, hogy minden segítséget meg fognak adni a nagybefektetőknek.

A Microsoft mostani bejelentése annak az utóhatása, hogy februárban a malajziai kormány feltételes jóváhagyását adta a Facebook, a Google, a Microsoft és a Telekom Malaysia kvartettjének adatközpontok, illetve felhőalapú szolgáltatások kiépítésére az országban. A kormány a következő 5 évben nagyjából 3-4 milliárd dolláros befektetésekre számít az említett cégektől.


Ne hagyd ki!