Egy kék női szem közelről
Unsplash

Mit árul el a pislogásunk?

Testbeszéd-értelmező sorozatunkban ezúttal a Viselkedés Periódusos Rendszerének (a VPR-nek) egyik elemét, a Pislogást (Ps) fogjuk megvizsgálni Chase Hughes amerikai különleges katona munkássága nyomán.


​A gesztus

A pislogási ráta (a partner egy perc alatt végzett pislogásának száma) az érzelmi és fizikai ingereknek való kitettség függvényében változik. Változó cellaként a pislogás (Ps) faktor 1-5 besorolást kap, amelyet lejjebb találunk a táblázatban. Amikor az embert magával ragadja és érdekli valami a látómezejében, a pislogás mértéke lassulni fog és fokozatosan csökken, ahogy az érdeklődés nő. Ezzel szemben a növekvő vagy gyors pislogási arány magas stresszre utal és alacsony koncentrációval és/vagy érdeklődéssel jár. Egy remek film megnézése csökkenti a pislogás gyakoriságát, míg egy vizsgahelyzet pedig a jelentős növekedését eredményezi. Udvarlás során a pislogás növekedése a vonzalomnak tulajdonítható. A beszélgetés közbeni gyors pislogás felsőbbrendűségként és megvetésként is értelmezhető.

Fokozatai

  • 1 szint – 11-12 pislogás/perc
  • 2. szint – 12-24 pislogás/perc
  • 3. szint – 24-36 pislogás/perc
  • 4. szint – 36-48 pislogás/perc
  • 5. szint – 48-60 pislogás/perc

Kapcsolódó gesztusok

Igazoló gesztusként Pupilla tágulást (Pt) és Pupilla szűkülést (Psz) láthatunk. Ellentmondó viselkedése az Állkitolás (Át), mert a pislogás szándékosan csökken a düh vagy fizikai fenyegetés vagy kihívás hatására. Ez a gesztusfajta a Változó kategóriába tartozik.

Megtévesztési ráta

Megtévesztési ráta alacsony, 1,0 (1,0-4,0-ig tartó skálán).

Ahhoz, hogy nagy valószínűséggel beszéljünk megtévesztésről, a 11-es határértéket kell elérni

(egy kérdés alá tartozó válasz esetében). Ezt a skálát több NATO tagország hírszerző ügynöksége is használja. Tehát önmagában a Ps az 1,0 értékével nem lesz elég, azaz a Ps viselkedés mellett más stressz alapú gesztusokat is meg kell figyelni ahhoz, hogy potenciális megtévesztésről beszélhessünk.

Pislogási sebesség - használható tipp egy profilozótól

Hogyan változtatja meg a pislogási sebesség megismerése a világlátásodat? Az átlagos emberi pislogási sebesség körülbelül 17-25 pislogás per perc (PPP) között váltakozik. Amikor érdeklődővé, kíváncsivá válunk, jól szórakozunk, vagy más módon koncentrálunk egy ingerre, a pislogási sebességünk jelentősen lelassulhat 7-10 PPP-re.

Stresszes időszakokban és érzelmileg nyomasztó események során a pislogási sebességünk akár 50 PPP-re is felszökhet anélkül, hogy észre vennénk. El sem tudjuk képzelni, hogy például az érettségi alatt, ami valóban stresszt jelentett számunkra, az új kérdések elolvasása alatt felszökött a pislogásszámod, aztán drasztikusan leesett a fókusz miatt.

Hogyan alkalmazható mindez a való életben?

Egy interakció során, ahogy egyre érdekesebbé válsz, vagy ahogy a beszélgetés témája egyre nagyobb figyelmet és fókuszt kap, valóban látni fogod, hogy a pislogási szám és a sebesség is csökkenni kezd. Ez nem egy olyan készség, amit sokáig kell gyakorolnod. Két nap alatt valószínűleg nagyon gyakorlottá válhatsz ennek a viselkedésnek a megfigyelésében.

Mi történik, amikor beszélsz és a beszélgetőpartnered pislogási sebessége elkezd gyorsulni és gyakoribbá válik?

Elképzelhető, hogy halálra untatod vagy a téma érzelmi stresszt okoz számára. Nyilvános előadóként kiválaszthatsz véletlenszerűen egy alanyt a hallgatóságból és megfigyelheted a terem átlagos pislogási sebességét.

Egy randevún azonnal meghatározhatod, hogy a partnered mit gondol a történetedről, ami a Mercedes sebességváltó cseréjéről szól. Egy tárgyaláson a teremben mindenki pislogási sebessége változik amint elégedetté (lassul) válik vagy fenyegetve (gyorsul) érzi magát.

Ha a bűnüldözésben dolgozol, a pislogási sebesség növekedésének figyelése kontextustól függően jelezheti a bizalmatlanságot, a menekülés előtti aggodalmakat vagy az erőszak előtti jeleket.

Hazugság alatt szintén hirtelen megugorhat a pislogásszám, hiszen a hazugság is stresszel jár a szervezet számára. Itt azonban meg kell jegyeznünk, hogy már a gyerekkori szocializálódás is hozzájárul ahhoz, hogy amikor valaki hazudik, akkor direkt a szemedbe néz „merevebb” tekintettel, ami kevesebb pislogásszámmal jár ideiglenesen. Aztán persze ez felszökhet megint csak, ahogy megbizonyosodott a másik, hogy elhitted a megtévesztést. Ez körülbelül olyan, mint a „direkt nem nyúlok az orromhoz”, mert akkor azt hiszik, hogy hazudok. Általánosságban azt lehet elmondani, hogy a pislogásszám növekedése az stresszel jár együtt, mindegy, hogy mi a kiváltó ok.

A stresszelemzés első lépcsőjeként tehát mindössze annyit kell tenned, hogy megtanuld megérezni mikor nő és mikor csökken a másik pislogási sebessége a beszélgetés során, így láthatod mikor stresszes a másiknak a téma. Így rögtön rájössz, hogy a másik is ember, ő is ugyanúgy stresszel és álarcot hord, mint Te saját magad. Ekkor empátiát alkalmazva, megértő kommunikációval sokkal könnyebben tudsz majd a konstruktív megoldás felé haladni.

Kezdd el még ma ezeket az újonnan szerzett készségeket használni!

További információ:

Sziklay Bence, viselkedéselemző

https://sziklaybence.com

(A cikk a Haszon magazin 2022. márciusi számában jelent meg!)

Ne hagyd ki!