A válságok rendszerét és bonyolult összefüggéseit vizsgálta és kutatta dr. Mérő László. Így született meg egyebek között az ÚDEH stratégia. A világhírű magyar matematikus-pszichológus meglátása alapján ez egy egyszerű, egyéni módszer arra, hogy jól, vagy legalábbis jobban kezeljünk válsághelyzeteket. Ha érdekel a téma, ajánlanánk egy kihagyhatatlan programot.


Higgy a Szívkirálynőnek!

Mérő professzor többféle válságot különböztet megelőadásában: egyéni-személyes, munkahelyi és világméretű. Az ÚDEH, azaz az Úgy Döntöttem Elhiszem stratégiája abban segít bennünket, hogy a magánéleti válsághelyzetekben ne veszítsük el a fejünket. Lényege pedig, hogy ilyenkor a legjobb, ha hidegvérünket megőrizve, egész egyszerűen úgy döntünk, hogy elhiszünk egy helyzetet. Nem vitatjuk tovább, nem firtatjuk sem az előzményeit, sem a várható utóéletét. Alapja Lewis Carroll, Alice csodaországban című regényének egyik hőse, a Szívkirálynő, aki minden nap úgy edzette magát erre, hogy teljesen hihetetlen dolgokat próbált elhinni…

Ez az egyéni ÚDEH stratégia társadalmi szinten is működött, mégpedig ép a korona-vírus kapcsán

– állítja Mérő.

 Soha ne egyél virághagymát - meggondolatlanul   

Mi a helyzet a gazdasági világválságokkal, amelyek az egész társadalmunkat érintik? A legkorábbi ilyen esemény 1636-ban a holland tulipánhagyma buborék volt. A virághagyma volt az akkori arany, és egyetlen darabja felért egy családi ház árával. Így történhetett meg, hogy egy matrózt halálra ítéltek, csak azért, mert véletlenül vöröshagymának nézett egy tulipánhagymát és megette. Fel is akasztották ezért. 1720-ban pedig a Kelet-Indiai Társaság buborékja is pukkadásig feszült. Isaac Newton fizikus ekkor vesztette el minden vagyonát. Naplójában végül úgy konstalálta a történteket:

Már értem és ismerem a bolygók járást, de nem tudom kiszámítani az emberi butaságot.

Ússz a Fekete Hattyúval szemben? 

A válságok kapcsán Mérő vitatkozik egy keveset a világhírű mű, a Fekete Hattyú következtetéseivel is. Ennek szerzője N.N. Taleb, aki valójában szintén professzor, mégpedig az amhersti egyetem Bizonytalanságtudományok Tanszékén, és egész pályafutása során a szerencse, a bizonytalanság, a valószínűség és a tudás problémáival foglalkozik. Előadásában Mérő vitatja néhány elvét.

Persze nagyon sokan szeretnénk, szépen, válságok nélkül élni az életünket. De egy valami biztos, hogy akkor a fejlődésről is lemondhatnánk

- véli Mérő László.

A részletek

Tudományos Stand Up: A válság dinamikája / Mérő László előadása

2021. szeptember 21. 19:00 órától, MOM Kulturális Központ, Budapest.

Jegyvásárlás a TSU honlapján keresztül: https://tudomanyosstandup.hu/video/valsag-dinamikaja

Az előadás megtekinthető web-streaming formájában is:

https://tudomanyosstandup.hu/video/a-valsag-dinamikaja


The Conversation

Friss

Mennyiért lehet most lakást venni vagy bérelni Győrben és környékén?


Családi ház 30 millióért

Győr-Moson-Sopron megyében a panelek átlagos négyzetméterára 380 000 forint, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 486 000 forint. Míg a lakások négyzetméterárai nőttek, addig a házaknál stagnálást figyeltek meg éves összevetésben, így egy átlagos, 100 négyzetméteres ingatlant továbbra is meg lehet vásárolni 30 millió forintért. Az átlagos lakásméret vételre 65-70 négyzetméter, amiért átlagosan 21,9 millió forintot adnak.


Bérlet havi 120 ezerért

Győrben jellemzően 120 000 forint a havi költség egy lakásra, addig Sopronban már átlagosan 80 000 forintért is lehet bérelni. A megyeszékhely magas árait nem csak a nyugati határ közelsége és a felsőoktatási intézmények indokolják, hanem az Audi gyárban foglalkoztatott ingázó vagy vendégmunkások is, akik albérlettel oldják meg lakhatásukat. Ennél drágábban csak Budapesten és Veszprémben lehet kiadni lakásokat az egyetemistáknak, illetve a vidéki munkavállalóknak, olvasható a Duna House közleményében.

Photo by Scott Graham on Unsplash

Figyelem! Fontos változások a NAV nyomtatványkitöltőben

Frissítsen az ÁNYK új verziójára, mert ellenkező esetben nem tud majd nyomtatványokat küldeni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Valdhy Mbemba on Unsplash

Csodatörténet: a magyar anyuka megváltoztatta egy kongói család életét

Néhány ezer forinttal indult a történet Etyekről.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!