Újra lecsaptak a kiberbűnözők. Ezúttal a világ egyik legnagyobb számítógépgyártója, az Acer volt az áldozat. A Techradar értesülései szerint 50 millió dollárért (15,4 milliárd forint) minden visszazökkenhet a régi kerékvágás szerint a vállalatnál.


​Zsarolóvírus, mint fegyver

Kibertámadás érte a világ ötödik legnagyobb számítógépgyártóját, a globális PC eladások 6 százalékáért felelős Acer-t. A támadást zsarolóvírussal hajtották végre. Ilyenkor a támadók először ellopják célpontjuk érzékeny, működéhez szükséges adatait, majd titkosítják azokat. A bűnözők segítsége nélkül a titkosított adatok visszafejthetetlenek, ezért váltságdíjat követelnek az áldozatoktól. Ha az áldozat ezt nem fizeti ki, búcsút mondhat az adatainak, ráadásul az érzékenyebb információkat nyilvánosságra is hozzák. A mostani ügyben 50 millió dollár értékben követelnek Monero kriptovalutát a visszaszolgáltatásért cserébe. Az Acer egyelőre hivatalosan nem erősítette meg a támadást.

​A termelés zavartalan

Ha minden igaz, akkor a támadás „csak" a back office hálózatot érintette, így a gyártóterületek viszonylag gondtalanul működhetnek tovább. A támadás pénzügyi hatásainak sincsen nyoma a cég kimutatásaiban, legalábbis a tavalyi utolsó negyedéves jelentésben nem utalt semmi a támadásra. A Malwarebytes szakértőjével együttműködve a The Record kiberügynökségi hírportálnak sikerült lenyomoznia egy oldalt, melyet a hírhedt REvil ransomware csapat üzemeltet. Ezen az oldalon nyíltan ott van a követelésük a tajvani számítógépgyártó felé, amely az eddigi legmagasabb váltságdíj, ami ilyen esetekben előfordult.

​Tárgyalnak

A szakértők megtalálták a REvil által használt oldalakon az Acer nevét a követeléssel. Bevett szokásuk, hogy mielőtt posztolnák az internetre a fontos adatokat, itt listázzák a támadás alatt lévő célpontjaikat. Aki nem teljesítik a követelésüket, az megtalálhatja majd a kényes adatait az interneten. Bár konkrét dokumentumok még nem kerültek fel, a zsaroló csapat az Acer képviselőivel folytatott tárgyalásairól bizonyító erejű képernyőképeket hozott nyilvánosságra. Egyelőre nem jutottak sokra, a hackerek inkompetens tárgyalóknak nevezték a képviselőket, és követelték, hogy a cégvezérekkel tárgyalhassanak. A vállalatóriás március 28-ig kapott határidőt, ha addig nem teljesítik a követeléseiket, akkor meg fogják duplázni a váltságdíjat.

​Kikről van szó?

A REvil nevű kiberbűnözői csapat nem kispályás. Korábban már több céget és közszereplőt megzsaroltak, többek között Donald Trump-ot, Lady Gagát, Madonnát. Egy feltételezett tagjuk azt mondta, hogy 2020-ban nagyjából 100 millió dollárt szedtek össze zsarolásokból. Terveik között 2 milliárd dolláros vagyon felhalmozása szerepel.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

A Mol nem hagyja annyiban a Hernádi Zsoltot elmarasztaló horvát ítéletet

A Mol-csoport csalódottságának adott hangot az ítélet kapcsán. Álláspontjuk szerint a legfelsőbb bíróság annak ellenére hagyta helyben a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét, hogy korábban mind a magyar hatóságok, mind pedig a horvát kormány által kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárás azt állapította meg, hogy sem a Mol, sem annak tisztségviselői nem követtek el bűncselekményt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Szálka a vásárlók szemében a faáruk drágulása, lépett a versenyhivatal

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) gyorsított ágazati vizsgálatot indított a fa építőanyagok hazai piacán is, hogy megfelelően feltárhassa a drasztikus építőipari drágulás mögött húzódó piaci folyamatokat. A vizsgálat a Nébih ellenőrzéseivel összehangolt helyszíni kutatásokkal indult, a GVH vizsgálói több piaci szereplőnél is megjelentek.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Horvátországban jogerőre emelkedett a Mol-vezér börtönbüntetése

A horvát legfelsőbb bíróság megerősítette a Zágráb megyei bíróság elsőfokú elmarasztaló ítéletét Ivo Sanader volt horvát kormányfő és Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója egyesített perében - közölte a Jutarnji List című horvát napilap. A nemzetközi választottbíróság szerint viszont Horvátország nem tudta bizonyítani, hogy a Mol (vagy Hernádi Zsolt) megvesztegette volna Sanadert.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!