Elefántcsontpart és Ghána, a világ két legnagyobb kakaótermelője megállapodtak, hogy jobban összehangolják áraikat, illetve visszaszorítják a gyerekmunkát. Két éve már megpróbálták, de közbejött a pandémia.

Egyszer már megpróbálták

Elefántcsontpart adja a világ termelésének több mint 40 százalékát, Ghána pedig legalább 20 százalékát. Termelőik több mint fele a szegénységi küszöb alatt él. A két nyugat-afrikai gyártó 2019-ben egyesítette erőit, hogy megpróbáljon többet kihozni a csokoládéiparból, magasabb árat remélve a tonnánkénti kakaóért - írta az Africanews. A koronavírus-járvány azonban elérte a globális keresletet is, és a vásárlók nem szívesen látják az árak emelkedését, miközben megcsappant a kereslet és bőséges a kínálat.

A multik kezében

A ghánai külügyminiszter, Shirley Ayorkor Botchway közölte, a két ország megállapodott abban, hogy egy közös szervezetet hoznak létre, amely kutatással, az árak alakulásával, valamint a gyerekmunka visszaszorításával foglalkozik majd. A becslések szerint a világ csokoládépiaca több mint 100 milliárd dollárt ér, amely néhány multinacionális vállalatra koncentrálódik. Az elefántcsontparti szakértők szerint a kakaó ára még mindig alacsony, még akkor is, ha az úgynevezett élő jövedelemkülönbség miatt a két ország tárgyalásokat folytatott a csokoládégyártókkal, hogy segítsenek a gazdáknak. Az ágazatban dolgozó millió ember több mint fele a szegénységi küszöb alatt él, és a Világbank szerint napi 1,2 dollárnál (360 forintnál) kevesebbet keres.


The Conversation

Friss

Spar: jó magyar gyümölcs joghurt nem igazán létezik

Hosszú interjút adott a Spar magyarországi vezetője, beszélt többek között a béremelésről, a beszállítókról, arról, hogy mennyi pénz vittek ki tavaly az országból nyereségként, és hogy mennyit fektettek be 30 év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Josh Appel on Unsplash

Jövőre havi 500 ezerre nőhet az átlagkereset Magyarországon

Jövőre sok egyszeri tétel fogja növelni a háztartások nettó jövedelmét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Obi Onyeador on Unsplash

Annyira sok és drága használtautót veszünk, hogy megdőlhet a 2019-es rekord

Pedig a hirdetési árak majdnem 1 millió forinttal emelkedtek egy év alatt.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!