Nehézségekkel küzdenek a termelők
Fotó: Shutterstock

Kevesebb kávé terem, egekben az ára

Rosszak az előjelek a kávétermelő országok idei betakarításával kapcsolatban. Mindez azt eredményezte, hogy másfél éves csúcsra emelkedett az arabica típusú kávé határidős jegyzése. Ez vissza fog köszönni a termék kiskereskedelmi árában is.


Magasan jár az arabica ára

Az arabica kávé határidős jegyzései 5,1 százalékkal emelkedtek csak hétfőn. Ezzel 18 havi csúcsra ugrott és elérte a 2,3 dollárt fontonként.

Ezzel együtt egy hónap alatt összesen 28 százalékos drágulást mutatott a termék.

Az arabica árának a megugrása leginkább azzal magyarázható, aggódnak a kávépiac szereplői a Brazíliában, a legjelentősebb kávétermelő országban tapasztalt heves esőzések miatt. Ugyanis a kedvezőtlen időjárás potenciális kárt okozhat a kávéültetvényeken.

A Portfolio hozzáteszi, a dél-amerikai ország mellett másik fontos kávétermelő Vietnam, ahol szintén problémákkal küzdenek a kávétermelők. Ott a kávéexport várhatóan 20 százalékkal csökken az aszály miatt a 2023/2024-es szezonban. Emellett 20 százalékkal zsugorodott a vietnámi kávétermelés az elmúlt időszakban, aminek eredményeképp a termelés csupán 1,47 millió tonna körül alakulhat az idén.

Hiány léphet fel kávéból Európában

Márciusban pedig arról írtunk, a Deutscher Kaffeeverband német kávéipari szakmai szervezet szerint szűkülhetnek az EU kávéforrásai egy jövőre életbe lépő, a beszerzési forrásokat környezetvédelmi szempontok alapján szűkítő, uniós rendelkezés miatt.

A szóban forgó, az erdőirtásmentes ellátási láncokról szóló uniós rendelet értelmében a későbbiekben a vállalatoknak nyilatkozatot kell benyújtaniuk az illetékeseknek arról, hogy 2021 kezdetétől nem károsítottak erdőt a termékeik előállítása következtében.

Azonban emiatt a szakmai szervezet úgy látja, kávéhiány léphet fel Európában, ami a kávéárak jelentős emelkedését is magával hozhatja. Ezért Holger Preibisch, a németországi kávészövetség ügyvezető igazgatója a rendelet alkalmazásának elhalasztását kérte. Viszont az EU-Bizottság nem osztja a Deutscher Kaffeeverband aggályait.

Nincs tudomásuk olyan tényekről, amelyek alapján arra lehetne következtetni, hogy a rendelet az élelmiszerárak emelkedését eredményezné. A rendelet hatálya alá tartozó nyersanyagárakra gyakorolt hatás várhatóan nagyon korlátozott lesz

- idéztük az uniós szervezet szóvivőjét

Ne hagyd ki!