Silány minőségű kávékeverékekkel árasztják el a világpiacot
Fotó: Shutterstock

Nem olyan finom a kávé, mint régen? Ez lehet az egyik oka

Mosatlan, gyengébb minőségű kávékeverékekkel árasztja el Brazília a világpiacot annak ellenére, hogy a prémiumszegmensben kínálja. A probléma az arabica piacát érinti.


Gyenge minőségű kávékeveréket kínál prémiumként Brazília

Prémiumkategóriába helyezték a brazilok azokat a kávékeverékeket, amelyekben a mosatlan, azaz „természetes” arabica kávészemeket vegyítik a legfinomabb, mosott arabicával. Erre azért volt lehetőségük, mert némileg javítani tudtak a mosatlan és a félig mosott kávészemek ízén.

A különbség a mosott és a mosatlan (természetes) kávébabok között, hogy az utóbbinál a kávécserje gyümölcsét előbb megszárítják, utána vonják ki belőle a babot. Viszont prémiumminőségű babnak csak az előbbiek, azaz azok számítanak, amelyiknél vízzel távolítják el a szárítatlan, vörös gyümölcshúst és a héjat. A mosott kávészemekből jellemzően sokkal jobb ízű kávé készíthető.

Az Intercontinental Exchange (ICE) előírja, hogy a kávékban nem szabad a mosatlan szemek ízvilágának megjelennie. Ennek ellenére a termelők használhatják a nem mosott babokat is a keverékekben, mivel egy ideje javítani tudnak az ízükön. Igaz, így is megváltozik ezektől a kávészemektől a kávék ízvilága, viszont a mosatlan ízek nem köszönnek vissza bennük.

A VG megjegyzi, a globális arabicatermés csaknem felét adja Brazília. Jelenleg az ICE raktárkészletének 30 százaléka származik a dél-amerikai országból. Arra csak becslések vannak, hogy ebben mekkora lehet a mosatlan kávészemek aránya, de a szakemberek szerint egészen biztosan jelentős.

Nem bírja az arabica a klímaváltozást

Az arabica kávéfaj a világ kávékereskedelmének a 70 százalékát fedi le. Azonban a növény rendkívül érzékeny az időjárás változásaira, így a klímaváltozásra. Viszont a kereslete jócskán meghaladta a kínálatát az elmúlt két évben. Emiatt egy másik, korábban kevésbé elterjedt faj felé is kacsintgatnak a kávétermelők.

Az említett okok miatt liberica-ültetvények terjedhetnek el a jövőben az arabicák helyén. A liberica Nyugat- és Közép-Afrikában őshonos, de termesztik a Fülöp-szigeteken is. A faj eddig a globális kávé-kereskedelem két százalékát adta.

A szakértők szerint az íze kevésbé karakteres (édeskés, mogyorós), mint az arabicáé, valamint a termesztése is nehézkesebb. Azonban kimondottan ellenálló a klímaváltozás hatásaival szemben. Márpedig az éghajlatváltozás a jövőben igencsak visszavetheti az arabicatermelők hozamait, miközben a kávé kereslete jellemzően növekszik. Tehát a liberica elterjedésének nem a népszerűsége lehet az oka, hanem sokkal inkább a kényszer.

Felmerülhet a kérdés, miért nem az ismertebb robustának van nagyobb esélye arra, hogy átvegye az arabica helyét? A szakemberek szerint azért, mert arra a termelők az arabica kiegészítőjeként, nem pedig a kiváltójaként tekintenek.

Ne hagyd ki!