Legalábbis a világ számos országában akad rá példa, hogy a minimálbér szja-mentes. Igaz, ott általában a gazdagok jövedelmét 30-40 százalékkal adóztatják.


Nem ördögtől való

Van létjogosultsága és szakmailag is alátámasztható az szja-mentes minimálbér - mondta az InfoRádiónak Fajcsák Gábor adószakértő. Szerinte ugyan inkább szociálpolitikai kérdés, hogy a 0 százalékos szja-ra milyen jövedelemszintnél van lehetőség, de látva az elmúlt évek ingatlanár-növekedését, albérletdrágulását, a friss inflációs számokat, úgy gondolja,

"bőven van tér" a minimálbér fölötti összeget is adómentessé tenni.

150-200 ezer forintos bruttó bérig egyáltalán nem földtől elrugaszkodott az adómentességet átgondolni – jelentette ki.

Nem tudni

Egyelőre nem tudni, hány embert érint az ötlet, mivel nem világos, milyen bérrész érintett a mentességben. Az adószakértő szerint erre több európai országban is van példa 0 százalékos szja-ra. Igaz, ott általában a gazdagok jövedelmét 30-40 százalékkal adóztatják. Magyarországon 2022-től a 25 éven aluli fiatalokat személyijövedelemadó-mentesség illeti meg. A 130-150 milliárd forintos költségűre becsült intézkedés százezres nagyságrendben érinti majd a fiatal munkavállalókat.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Újabb hét, újabb büntetés: halmozza a rekordokat a Facebook

Az Egyesült Királyság versenyfelügyelete (CMA) magyar forintban számolva több tízmilliárdos büntetést szabott ki a Facebook-ra, mert a közösségi óriás szándékosan megszegte a szigetország versenyjogi szabályait.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Ellepték a katasztrófaturisták a konténerhajókkal teletömött kikötőket

Néhány hónapja valószínűleg senki sem gondolta volna, hogy valami jó is kisülhet a hajózási iparág vergődéséből. Mint kiderült, rengetegen kíváncsiak az óriási teherhajókra, az érdeklődők ellepték a világ nagyobb kikötőit. Az eredmény? Fellendült a turizmus.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
FotóShutterstock

A Continental válasza Lázár kirohanására: kész visszaadni a támogatás egy részét

Az állami támogatás dolgozói létszámmal kapcsolatos feltételeit valóban nem tudják teljesíteni az autóipar lejtmenete miatt, de mindezt már korábban jelezték a kormánynak. A cég kész visszafizetni a támogatás egy részét.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!