Már az áfabevallást is a NAV készíti a cégeknek. De örülünk ennek?
Fotó: 123rf

Már az áfabevallást is a NAV készíti a cégeknek. De örülünk ennek?

Ugyan az adóhatóság által kiajánlott áfabevallás tervezet nem válik automatikusan bevallássá az adózók közreműködése nélkül, mégis hatalmas segítség lehet a vállalkozások számára. Ez derül ki Dr. Bákonyi László adójogi szakjogász elemzéséből.

Évi több mint 4 milliárd számla- és nyugtaadatból ajánlja ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a magyar cégeknek ősztől az áfabevallási tervezeteket. Hazánk az Európai Unióban az elsők között indít áfabevallás-kiajánlási szolgáltatást a vállalkozásoknak az október 1-jével kezdődő adómegállapítási időszaktól kezdve.


Csökken az adminisztráció

Az adóadminisztráció csökkentése fontos célkitűzése a magyar kormánynak, ehhez egy újabb lépést jelent, hogy az adóhatóság készíti el és ajánlja ki a cégeknek az áfabevallás tervezetét" – mondja Dr. Bákonyi László adójogi szakjogász. Úgy látja: az online számlaadat-szolgáltatás kiterjesztése és az erre épülő áfabevallás-kiajánlás az elmúlt évek legjelentősebb eredménye lehet az adózáshoz kapcsolódó digitalizáció területén. Felhívja azonban a figyelmet: a tervezeteket ténylegesen jóvá kell majd hagyniuk a vállalkozásoknak, azok nem válnak automatikusan elfogadottá. Az adójogi szakjogász szerint a tervezetek egyelőre inkább a kisebb cégeknek fognak érdemi adminisztrációs könnyítést jelenteni.

Az előzetes tervekhez képest némi csúszással ugyan, de a nyáron elindul a tesztidőszak, ősszel pedig a havi bevallók már élesben is kipróbálhatják a rendszert: mintegy 200 ezer vállalkozás érheti el november 12-től az októberi időszakra vonatkozó bevallási tervezetét – derült ki a napokban Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkárának bejelentése, illetve a 429/2021. (VII. 16.) Kormányrendelet alapján.

Dr. Bákonyi László kiemeli: a tesztidőszakban kiemelten fontos lesz az adószakmával, a könyvelőkkel és a vállalkozásokkal történő folyamatos kommunikáció, a rendszer finomhangolása érdekében.

Arra is figyelniük kell a vállalkozásoknak, hogy ugyan a NAV az online számlaadat-szolgáltatás folyamatos kiterjesztésének köszönhetően egyre több információval rendelkezik a vállalkozásokról, a megkapott tervezetek egyelőre nem tartalmaznak majd mindent: a fordított adózású ügyletekhez vagy éppen a termékimporthoz kapcsolódó áfa adataival például 2022-ig a cégeknek kell kiegészíteniük a bevallásokat.


Related Articles From Your Site
Related Articles Around the Web

Ne hagyd ki!