Emekkednek a bírságok tételei
Fotó: Shutterstock

10 milliós is lehet a bírság egy illegális reklámtábláért

Nemcsak az adózási bírságok nőnek jelentősen, hanem a közlekedésiek is, gyorshajtásért akár közel félmillió forint lehet a büntetés. Az illegálisan reklámtáblákat elhelyező ingatlantulajdonosoknak is mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk.


Korábban beszámoltunk arról, hogy a kormány megduplázta a kormány a NAV által kiszabható pénzbüntetési tételeket augusztus 1-től. A mulasztási bírság 500 ezer forint is lehet, feketefoglalkozatás és a számlaadási kötelezettség elmulasztása esetén 2 millió forint a felső korlát.

Nagyobb büntetési tételek a KRESZ-ben

Az útmenti ingatlanoknál elhelyezett tiltott reklámtáblákért az eddigi 130-650 ezer forintos bírság helyett 156-780 ezer forintos bírságot szabnak ki.

A 3,5 tonnásnál nagyobb teherautókat jegyzői engedéllyel lehet belterületi ingatlannál parkolni, ám ha ezt engedély nélkül teszi valaki, mostantól 650 ezer forint helyett 780 ezer forintos bírságot is kaphat.

Ha autósiskolát engedély nélkül vagy az engedélyben foglaltaktól eltérően működtetnek, akkor bírság szabható ki. Ez eddig legfeljebb 13, mostantól 15,6 millió forintos bírságot vonhat maga után.

Az útdíjfizetés elmulasztásáért és gyorshajtásért az eddigi 13-390 ezer forint helyett 16-468 ezer forintos bírság szabható ki.

Az eredetvizsgát engedély nélkül vagy nem szabályosan végző helyeket az eddigi 130 ezer- 1,3 millió forintos bírság helyett 156 ezer – 1,56 millió forintos bírsággal büntethetik - írja a Portfolio.hu.

A különböző reklámtáblákat, plakátokat szabályellenesen kihelyező ingatlantulajdonosokat a korábbi 650 ezer – 4 millió forint közötti bírság helyett 2 milliótól 10 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik.

Bajban a költségvetés

Az intézkedés illeszkedik abba a költségvetési bevételek növelő intézkedéscsomagba, amelyről a kormány hétfőn tett bejelentést. A bevételnövelő intézkedések oka, hogy a költségvetési hiány június végén már 2 656,4 milliárd forint volt, ami az eredeti éves előirányzat 105,6 százaléka.

Ne hagyd ki!